Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Multilateralizam neophodan za očuvanje globalnog zdravlja, OEBS važan dio rješenja

Na toj liniji, on je pozdravio namjeru Poljske da post-pandemijski oporavak definiše kao ključni prioritet tokom predsjedavanja OEBS-om naredne godine

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je na Mediteranskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), održanoj u Beču, koja ove godine fokus stavlja na zdravstvenu krizu, transnacionalni organizovani kriminal, te proces evropskih i evroatlantskih integracija.

Na panelu „Put ka otpornosti: Post pandemijski oporavak i bezbjednost u regionima OEBS-a i Mediterana” koji je održan u hibridnom formatu, šef crnogorske diplomatije istakao je da je nakon više od 18 mjeseci, jasno da se izazovi pandemije ne mogu posmatrati samo na nivou država.

Kako je naglasio, COVID-19 test je sposobnosti multilateralnog sistema da kolektivnim djelovanjem prevlada globalne izazove, te da upravo OEBS, sa sveobuhvatnim pristupom bezbjednosti ima potreban potencijal i važan je dio globalnog rješenja.

U kontekstu zdravstvene krize i ekonomskih izazova, kako je naveo, stabilnost i bezbjednost mediteranske regije imaju veliki značaj, a posebnu opasnost predstavljaju organizovane kriminalne grupe, rastuće cyber prijetnje, te dezinformacije i propagandne kampanje čiji je cilj podrivanje demokratskih vrijednosti, povjerenja i jedinstva.

„Izgradnja otpornih sistema i društava, te jačanje demokratskih institucija, među najvećim su izazovima sa kojima se moraju suočiti sve naše zemlje“, istakao je ministar Radulović ukazavši na neophodnost intenziviranja saradnje.

Na toj liniji, on je pozdravio namjeru Poljske da post-pandemijski oporavak definiše kao ključni prioritet tokom predsjedavanja OEBS-om naredne godine.

„Tokom ove, ali i neke buduće krize, Crna Gora ostaje posvećena saradnji s OEBS- om i njegovim državama članicama. Uvjereni smo da je multilateralizam neophodan za očuvanje globalnog zdravlja, razvoja i bezbjednosti“, zaključio je Radulović na Konferenciji.

Posjeta Beču biće prilika da se šef crnogorske diplomatije obrati studentima na Diplomatskoj akademiji u tom gradu govoreći o Zapadnom Balkanu kao nedostajućem dijelu slagalice kada je riječ o Evropskoj uniji, te za susret sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve