Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DEMAGOG Radulović: Medijske slobode i bezbjednost novinara visoko na listi prioriteta Vlade

Radulović se uopšte nije osvrnuo na brutalne prijetenje koje dobija redakcija portala AKTUELNO i njen urednik Balša Knežević. Tako da je ova izjava još jedna u nizu populističkih koje dolaze iz izvršne vlasti, jer očito je da medijske slobode i bezbjednost novinara važi samo za njima bliske novinare i medije

Nova Vlada biti posvećena poštovanju i promociji ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući medijske slobode i bezbjednost novinara. Mediji su nezamjenljiv stub svakog demokratskog društva, posebno oni koji teže da postignu evropske standarde. To ključno pitanje biće visoko na listi prioriteta Vlade, kazao je danas ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović. Međutim, Radulović se uopšte nije osvrnuo na brutalne prijetenje koje dobija redakcija portala AKTUELNO i njen urednik Balša Knežević. Tako da je ova izjava još jedna u nizu populističkih koje dolaze iz izvršne vlasti, jer očito je da medijske slobode i bezbjednost novinara važi samo za njima bliske novinare i medije.

On je to saopštio na okruglom stolu „Bezjednost novinara i pitanje nekažnjivostiʺ u okviru online Svjetske konferencije o slobodi štampe, koju su u Hagu organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Holandije i UNESCO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, sastanku koji je organizovan povodom Svjetskog dana slobode štampe, prisustvovalo je više od 50 ministara, a u fokusu razgovora su bila pitanja bezbjednosti novinara, nezavisnih medija i odgovornosti država u tom kontekstu.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da se trend kršenja slobode izražavanja i mišljenja pogoršava trenutnom globalnom zdravstvenom krizom, te da negativna kretanja treba zaustaviti bez odlaganja.

– Slobodni i objektivni mediji pokretači su napretka, čuvari demokratije i razvoja. Stoga im moramo obezbijediti uslove za tačno izvještavanje bez straha i prepreka, istovremeno obezbjeđujući da poštuju etiku i principe neširenja lažnih vijesti i dezinformacija, rekao je Radulović.

Ukazao je i na potrebu sprječavanja nasilja nad novinarima i obavezu država u sprovođenju brzih i efikasnih istraga.

– Iako je zaštita novinara unutrašnja odgovornost svake države, jedino kroz saradnju i zaštitu principa i demokratskih vrijednosti možemo stvarati koalicije za zaštitu slobode štampe i bezbjednosti novinara širom svijeta, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve