Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović – Lajčak: Politički dijalog uslov konkretnih pomaka na putu ka Evropskoj uniji

Specijalni predstavnik Unije, poručio je da je za ostvarenje pomaka neophodan politički dijalog svih aktera, još jednom naglasivši ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom u Londonu , gdje se danas održava sastanak šefova diplomatija Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Evropska integracija Crne Gore, kako sunaveli, bila je tema i ovog susreta, dok je njen fokus još jednom stavljen na važnost političkog dijaloga aktera na političkoj sceni kao preduslova za neophodni iskorak i konkretne pomake na tom putu.

Tokom razgovora istaknuto je da su poglavlja 23 i 24 srž pregovaračkog procesa budući da se otvaraju prva, a zatvaraju posljednja, te da postignuti uspjesi u najvećoj mjeri definišu njegov dalji tok.

“Konsenzus o evropskom putu nema alternativu, potreban je i kada je riječ o brisanju jaza između deklarativne posvećenosti evropskim standardima i svakodnevne prakse njihovog ostvarivanja”, kazao je Radulović.

U tom kontekstu, on je istakao da ovakva opredijeljenost ne bi trebalo da podrazumijeva nijednu zadršku”, kazao je Radulović.

Specijalni predstavnik Unije, poručio je da je za ostvarenje pomaka neophodan politički dijalog svih aktera, još jednom naglasivši ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana.

“Važno je podcrtati važnost dijaloga, koji u regionalnoj politici takođe predstavlja temelj saradnje i napretka. Primjer posvećenosti Crne Gore jeste činjenica da je zajednička vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore 100 odsto usaglašena sa pozicijama EU, što je Evropska komisija jasno prepoznala u Izvještaju o napretku, pohvalivši spoljnu politiku Crne Gore”, zaključio je Lajčak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve