Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović krije od CG javnosti da je informisan o agresivnim akcijama Rusije i da je podržao Ukrajinu

U jutros objavljenim zvaničnim saopštenjima Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine o telefonskome razgovoru ministara Đorđa Radulovića i Dmitra Kulebe uočava se BITNA RAZLIKA

Piše: Vladimir Jovanović

U jutros objavljenim zvaničnim saopštenjima Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova (Міністерство закордонних справ) Ukrajine o telefonskome razgovoru ministara Đorđa Radulovića i Dmitra Kulebe uočava se BITNA RAZLIKA.

Ukrajinsko ministarstvo izričito navodi da je Kuleba „razgovarao s Đorđem Radulovićem o BEZBJEDNOSNOJ situaciji NA PRIVREMENO OKUPIRANIM TERITORIJAMA i duž državne granice Ukrajine u kontekstu POSLJEDNJIH AGRESIVNIH AKCIJA RUSIJE”, kao i da ga je „Radulović uvjerio da Crna Gora neizostavno PODRŽAVA SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE”. Tih navoda nema u saopštenju MVP-a Crne Gore.

Saopštenje MVP-a Crne Gore:

„Crna Gora i Ukrajina održavaju redovan dijalog, što ukazuje na pažnju i značaj koji dvije zemlje pridaju međusobnim odnosima, posebno na planu jačanja bilateralnih veza – ocijenjeno je tokom telefonskoga razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića s ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

Ministar Radulović uputio je poziv šefu ukrajinske diplomatije da pośeti Podgoricu, što bi, kako je istakao, pružilo nov i važan impuls daljem jačanju političkoga dijaloga, te predstavljalo priliku za nastavak razgovora i sagledavanje mogućnosti dinamizacije sveukupne saradnje.

Ministar je ukazao na odličnu saradnju koje dvije države ostvaruju u oblasti turizma, posebno izrazivši zadovoljstvo sve većim interesovanjem ukrajinskih turista za Crnu Goru, uprkos uslovima pandemije, shodno čemu ta zemlja za nas predstavlja veoma važno emitivno turističko tržište. Tokom razgovora ukazano je na obostrani značaj jačanja ugovorne osnove, čemu će dodatnu vrijednost dati predstojeće potpisivanje Sporazuma između vladâ  Crne Gore i Ukrajine o plaćenoj djelatnosti članova porodice diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i Memorandum o razumijevanju između diplomatskih akademija Crne Gore i Ukrajine.

Šefovi diplomatija razmijenili su mišljenja o aktuelnim prilikama na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, uz izraženu saglasnost da nastave redovnu komunikaciju po pitanju tema od obostranoga interesa”.

Saopštenje MVP-a Ukrajine:

„Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je telefonom s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem.

Sagovornici su se saglasili da se intenzivira politički dijalog i saradnja u oblasti trgovine i investicija, posebno u kontekstu priprema za pośetu premijera Ukrajine Denisa Šmigala Crnoj Gori radi učešća na samitu šefova vlada zemalja-učesnica Centralnoevropske inicijative. Dmitro Kuleba je obavijestio Đorđa Radulovića o bezbjednosnoj situaciji na privremeno okupiranim teritorijama i duž državne granice Ukrajine u kontekstu posljednjih agresivnih akcija Rusije. Đorđe Radulović je uvjerio da Crna Gora neizostavno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ministri vanjskih poslova razmijenili su mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, razgovarali o saradnji Ukrajine i Crne Gore u okviru međunarodnih organizacija i rasporedu kontakata dvije zemlje za 2022. godinu”.

Napominjemo, „The Washington Post” je prvi izvijestio o gomilanju ruskih trupa na granici s Ukrajinom 30. oktobra.

List je pisao da su neki zvaničnici u SAD i evropskim zemljama zabiljeležili neobična kretanja vojnoga osoblja i efektiva na zapadnome kraju Rusije. I na internetu su postavljeni video-snimci na kojima se vidi kako ruski vojni ešaloni i konvoji prevoze opremu i koncentrišu se blizu granice s Ukrajinom.

Specifikovano je, između ostaloga, da 4. tenkovsku diviziju Rusi primiču bliže granici s Ukrajinom – kod Kurska i Brjanska. „Financial Times” citira zapadne obaveštajne zvaničnike da postoji „velika vjerovatnoća“ destabilizacije Ukrajine od strane Rusije ove zime nakon što je Moskva okupila preko 90.000 vojnika blizu granice.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve