Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović i Rot: Crna Gora i Njemačka imaju intenzivan politički dijalog i sadržajnu saradnju

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas online sa državnim ministrom za Evropu u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Mihaelom Rotom

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas online sa državnim ministrom za Evropu u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Mihaelom Rotom.

Tom prilikom, kako je saopšteno, ocijenjeno je da odnose Crne Gore i SR Njemačke karakteriše intenzivan politički dijalog i sadržajna saradnja, o čemu svjedoče i nedavna posjeta šefa crnogorske diplomatije Berlinu, kao i virtuelni razgovor premijera Krivokapića sa njemačkom kancelarkom Merkel.

“Radulović je kazao da su Crna Gora i Njemačka prijatelji, partneri i saveznici, te da smo snažno posvećeni unapređenju veza Podgorice i Berlina. Na toj liniji, naglasio je da vanjskopolitički prioriteti ostaju isti, te da je naša država čvrsto opredijeljena da postane članica Evropske unije, što je ojačano i snažnom podrškom građana. Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Vlada spremna da sprovede reforme i ispuni obaveze kako bi što prije započela sa zatvaranjem poglavlja, te da je za nas ohrabrujuća podrška Njemačke za dalji proces pregovora”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, Rot je ocijenio je da su međudržavni odnosi veoma dobri, te da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje. Naglasio je da je SR Njemačka posvećena evropskim aspiracijama Crne Gore i Zapadnog Balkana, kao i jačanju veza naših društava i naroda. Njemački ministar je kazao da Crna Gora predstavlja primjer na Zapadnom Balkanu, te da cijene posvećenost naše države jačanju vladavine prava, demokratije i medijskih sloboda. U tom kontekstu, kazao je da možemo računati na podršku Njemačke, imajući u vidu koliko su ovo izazovna pitanja ne samo za države Zapadnog Balkana, već i za pojedine članice EU, navedeno je u saopštenju.

“U otvorenom i sadržajnom razgovoru, ministri su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj situaciji u državi, pri čemu su ukazali na važnost očuvanja napretka u oblasti vladavine prava, multietničkog i multivjerskog sklada. Na toj liniji, apostrofirali su važnu ulogu Vlade u obezbjeđivanju i promovisanju stabilnosti.

Sagovornici su naglasili značaj nastavka komunikacije po pitanju konkretnih projekata, pri čemu su razmotrili mogućnosti bilateralne saradnje u domenu vakcinacije građana”, navedeno je u saopštenju.

Radulović je uputio poziv njemačkom ministru da posjeti Crnu Goru čim dozvole epidemiološki uslovi, što je ministar Rot prihvatio, navodeći da će mu biti zadovoljstvo da i prilikom direktnog susreta sa šefom crnogorske diplomatije razmotre teme od zajedničkog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve