Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović i Lajčak: Visoka podrška crnogorskih građana ideji EU kao kapital Unije

Govoreći o zalaganju Vlade u cilju ispunjenja strateških ciljeva, šef crnogorske diplomatije izrazio je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da ispunjava zadatke iz EU agende i da će ubrzati reformske procese

Veliki procenat podrške koju evropska ideja ima u Crnoj Gori i koji iznosi oko 80 odsto, predstavlja svojevrstan kapital za samu Evropsku uniju, ocijenjeno je tokom razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i specijalnog predstavnika Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, razgovor u online formatu je bio prilika da dvojica diplomata iskažu uvjerenje da politika proširenja i evropske integracije ima izrazitu važnost, ne samo za zemlje aspirante, već i za samu Uniju.

“Evropska perspektiva je najvažnija pokretačka snaga reformskih procesa”, poručio je Lajčak.

Radulović je, pak, kazao da je povjerenje crnogorskih građana dokaz posvećenosti evropskom sistemu vrijednosti.

“U Crnoj Gori je EU glavni pokretač, a Vlada, kao izrazito proevropska, ulaže intenzivne napore za ekonomski, medicinski i društveni oporavak”, rekao je ministar.

Govoreći o zalaganju Vlade u cilju ispunjenja strateških ciljeva, šef crnogorske diplomatije izrazio je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da ispunjava zadatke iz EU agende i da će ubrzati reformske procese.

Radulović je naveo da je i regionalna saradnja za Crnu Goru od suštinskog značaja za prosperitet njenih građana. O tome, kako je kazao, između ostalog, svjedoči činjenica da je, kao zemlja koja se već nalazi u fazi pregovora tokom kojih je privremeno zatvorila određena poglavlja, spremna da iskustvom u toj oblasti pomogne državama okruženja.

Lajčak je ponovio važnost uloge Crne Gore u regionalnom dijalogu, pohvalivši posvećenost evropskoj integraciji, o čemu govori i prihvatanje nove metodologije u pristupanju EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve