Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović i ambasadorka Kosova: Dobra regionalna saradnja stub crnogorske spoljne politike

Kako dodaju, zajednički je istaknuto da bi organizovanje političkih konsultacija ministarstava doprinijelo intenziviranju saradnje i jačanju ugovorno-pravne saradnje između dvije države

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadorku Kosova Arijanu Žerku Hodžu, saopšteno je iz MVP.

“Tom prilikom, šef diplomatije poželio je ambasadorki Hodži uspješnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori, pri čemu je izrazio uvjerenje da će otvorena i intenzivna saradnja dvije države biti nastavljena i tokom njenog mandata.

Ministar Radulović je ocijenio da sadržajne odnose dvije zemlje potvrđuje i činjenica da je 1999. godine, Crna Gora otvorila vrata za 200.000 kosovskih izbjeglica, čime je naša zemlja pokazala svoju opredijeljenost očuvanju multietničkog sklada. Kao najmanja država u regionu, Crna Gora je veoma posvećena dobroj regionalnoj saradnji, stabilnosti i nepovredivosti međusobno utvrđenih granica. U tom smislu, šef crnogorske diplomatije istakao je kao primjer dobre saradnje potpisivanje Sporazuma o granici između dvije zemlje u junu 2018. godine čime je pitanje razgraničenja između Crne Gore i Kosova uspješno završeno”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, zajednički je istaknuto da bi organizovanje političkih konsultacija ministarstava doprinijelo intenziviranju saradnje i jačanju ugovorno-pravne saradnje između dvije države.

“S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će dvije strane u narednom periodu aktivno raditi na usaglašavanju i potpisivanju sporazuma od obostranog značaja, s akcentom na oblast pravosuđa, finansija, nauke, sporta i zdravlja.

Uz zahvalnost na crnogorskoj podršci Kosovu u kontekstu mltilateralne saradnje, Hodža je kazala da dvije države njeguju dobre odnose, te dodala da će u fokusu njenog mandata biti njihovo dalje unapređenje. Poseban akcenat stavila je na činjenicu da veliki broj kosovskih građana posjećuje Crnu Goru koju doživljavaju kao atraktivnu turističku destinaciju, ali i blisku i prijateljsku zemlju.

Ministar Radulović je ponovio da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da snaženje bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov našeg daljeg napretka na evropskom putu”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve