Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Opoziv ambasadora i bez potpisa Đukanovića

On kaže da javnost možda nije dobro razumjela poziv za konsultacije koji je upućen ambasadorima

Konsultacije sa ambasadorima biće obavljene fazno, a počeće iduće sedmice, najavio je danas ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On kaže da javnost možda nije dobro razumjela poziv za konsultacije koji je upućen ambasadorima.

”Mi smo odlučili da konsultacije zakažemo u nekom skorom terminu. Imajući u vidu da se radi o ambasadorima iz različitih miljea konsultacije sa diplomatama će se obavljati fazno. Već prva grupa ambasadora će biti iduće nedjelje, a nakon toga u sljedećim periodima, mi ćemo održati fazno konsultacije”, saopštio je Radulović nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Prema njegovim riječima uvijek postoji plan B, C i D, ali se on pozvao na član 43 Bečke konvencije koji glasi – da funkcije prestaju kada vlada notifikuje drugoj državi da oni nijesu ambasadori – oni nijesu ambasadori.

”Ako ćemo da uđemo u nepoštovanje konvencije onda to nije pravi put. Ali sačekajmo utorak”, dodao je on prenosi Antena M.

Govoreći o ambasadorima, Radulović je kazao da je ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović učestvovao u slučaju Mirne Nikčević i da je već diplomatski odgovarao za to.

”Kaluđerović ide u penziju za tačno sedam dana i završava mandat”, napominje Radulović.

Kazao je i smatra da ambasador Željko Perović treba da bude opozvan.

”Ambasador Željko Perović je svakako karijerni diplomata, ali on je u zdravstvenom stanju da je u bolnici u Beču. Bilo koji opoziv Perovića bio bi fatalan za njega. Uključen je u priču Mirne Nikčević i on je disciplinski odgovarao. Mislim da i on treba da bude opozvan. Miješao se u politički život zemlje slanjem pisma Dritanu Abazoviću. Ne mislim da treba biti opozvan jer ima politički stav, ali ne smijemo da dozvolimo da karijerni diplomata kakav je Perović šalje pisma političkim činiocima kako bi uticao na izbornu volju građana”, kazao je Radulović.

Ministar Radulović saopštio je da je upoznat sa činjenicom da predsjednik države Milo Đukanović neće potpisati odluku o opozivu sedam ambasadora i poručio da to neće biti smetnja da im ipak bude prekinut mandat.

Radulović je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, rekao da postoje mehanizmi međunarodnih konvencija koji omogućavaju Ministarstvu da opozove ambasadore bez potpisa Đukanovića.

“Ja bih se pozvao na član 43 Bečke konvencije, koji je jasan – da funkcije prestaju kada vlada notifikuje drugoj državi da oni nisu ambasadori – oni nisu ambasadori. Ako ćemo da uđemo u nepoštovanje konvencije, što sam siguran da Đukanović ne želi, onda to nije pravi put. Sačekajmo utorak kada će, u 16:30 sati biti održan sastanak sa predsjednikom Đukanovićem, da vidimo šta će biti na kraju dana” rekao je Radulović.

Đukanović je danas kazao da neće potpisati predloge za opoziv sedam ambasadora jer bi to, kako je kazao, značilo da saučestvuje u blaćenju tih ljudi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lazovi
22.01.2021-18:03 18:03

Vi se nista vise ne pitate Gospodin DJUKANOVIC je svih Gradjana Presjednik i njegova se pita ima vecinsku podrsku on je svih Gradjana presjednik ! Zali te se Vasem presjedniku Gospodinu Vucicu ako nije vas i ne priznajete Crnogorskog Gospodina DJUKANOVICA kioji je legalno izabran u CG!!

džudović
22.01.2021-19:47 19:47

Zakon o vanjskim poslovima
Postavljenje i opoziv ambasadora
Član 40
Predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na predlog ministra vanjskih poslova.
Predsjednik ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.
Ambasadori – šefovi stalnih misija Crne Gore pri međunarodnim organizacijama postavljaju se bez agremana.
Predlog za opoziv ambasadora utvrđuje Vlada, na predlog ministra vanjskih poslova.
Predsjednik ukazom opoziva ambasadora.
Predsjednik daje ambasadoru akreditivno i opozivno pismo.
Ukaz o postavljenju i opozivu ambasadora objavljuje se u “Službenom listu Crne Gore”