Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Evropska slagalica ne može biti potpuna, dok svaki njen dio ne bude uklopljen tamo gdje pripada

''Crna Gora ostaje posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa, jer samo zajedničkim naporima možemo dostići zajednički cilj, članstvo u EU'', istakao je Radulović

Na međunarodnoj konferenciji „PRESPA – Forum za dijalog“ pod nazivom “Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice za upotpunjavanje Evrope” koja se održava danas i sjutra u Ohridu, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je poručio da evropska slagalica ne može biti potpuna, dok svaki njen dio ne bude uklopljen tamo gdje pripada.

“Crna Gora ostaje posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa, jer samo zajedničkim naporima možemo dostići zajednički cilj, članstvo u EU”, istakao je Radulović na konferenciji gdje učestvuje na poziv predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva i ministra vanjskih poslova te zemlje Bujara Osmanija.

Radulović je poručio da je regionalna saradnja ključ napretka u procesu evropskih integracija, te da Region upravo u tom pogledu, može da se pohvali pozitivnim iskustvima tokom proteklih 20 godina, uključujući i povezivanje kroz preko 30 regionalnih inicijativa i organizacija, koje njeguju dijalog i dovode nas bliže EU.

Istakao je da su zemlje regiona solidarnost naročito pokazale tokom pandemije, kroz međusobnu podršku u vidu medicinske pomoći i vakcina.

Radulović je naglasio da je ponosan, kao građanin, što je Crna Gora očuvala svoje različitosti i sklad, te da je ona država svih njenih građana, koja ostaje posvećena očuvanju multikulturalnosti i i multikonfesionalnosti.

Prihvatanje da nastavimo pregovore po novoj metodologiji, kako je naveo, odraz je naše spremnosti da intenziviramo proces reformi, dok je Međuvladina konferencija sa EU poslala ohrabrujuće poruke u tom pravcu.

On je dodao da nas raduje svaki progres koji naši susjedi učine na njihovom evropskom putu, istakavši da, baš kao što to kaže sam naslov Konferencije, u fokusu Evrope je danas „nedostajući dio slagalice“. To znači da, kako je naveo, „ona ne može biti potpuna dok svaki njen dio ne bude uklopljen tamo gdje pripada“.

Prespa Forumu prethodio je neformalni sastanak ministara vanjskih poslova šest zemalja Zapdnog Balkana, u cilju pokretanja nove neformalne političke platforme Balkan 6 čiji je cilj uspostavljanje bliže saradnje i bolje komunikacije među budućim članicama EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve