Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: EU agendu ne opterećivati temama iz druge linije

Podvlači i da se nada da su svi, posebno oni koji danas konstituišu Vladu, na kojima je i najveća odgovornost, svjesni značaja da se u narednom izvještaju EK da ocjena o napretku u ostvarivanju mjerila i deblokadi institucija sistema

Predsjednik Udruženja pravnika i kopredsjednik Igmanske inicijative za Crnu Goru prof.dr Branislav Radulović, u intervjuu portalu CdM šalje jasnu poruku – EU agendu ne opterećivati temama iz druge linije kao što su Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan.

Podvlači i da se nada da su svi, posebno oni koji danas konstituišu Vladu, na kojima je i najveća odgovornost, svjesni značaja da se u narednom izvještaju EK da ocjena o napretku u ostvarivanju mjerila i deblokadi institucija sistema

CdM: Kako tumačite činjenicu da umjesto dijaloga o “EU agendi” pojedini politički činioci sve više forsiraju teme za koje nema saglasnosti čak ni u Vladi kao što su npr. Temeljni ugovor, Otvoreni Balkan itd.

Radulović: Ukupna društvena energija i sav potencijal političkih subjekata u naredna tri mjeseca morali bi biti fokusirani na dobijanje što boljeg mišljenja i ocjena u prvom narednom izvještaju EK.

Stoga, svi koji forsiraju teme koje nas udaljavaju od ovog prioritetnog cilja, namjerno ili usljed loših procjena društvo guraju u rasipanje energije i smanjuju političku koheziju neophodnu da istrčimo ovu vrlo zahtjevnu i izuzetno važnu EU dionicu.

CdM: Šta može biti motiv takvog djelovanja i opstrukcije evropske agende u koju se svi, makar javno zalažu ?

Radulović: Nadam se da su svi, posebno oni koji danas konstituišu Vladu, na kojima je i najveća odgovornost, svjesni značaja da se u narednom izvještaju EK da ocjena o napredku u ostvarivanju mjerila i deblokadi institucija sistema.

Stoga, umjesto iscrpljivanja na temama koje već duže duboko dijele društvo ili su “nedovršeni i nejasni projekti” trebalo bi se u Skupštini fokusirati na izbor članova Sudskog savjeta i Ustavnog suda, kao i izbor VDT.

U Vladi bi fokus trebalo da bude vođenje konsolidovane spoljne EU/NATO politike, fiskalna konsolidacija, uspjeh turističke sezone koja je već u toku i koja je presudna za stabilizaciju javnih finansija.

Zato, za svako “izlijetanje” sa EU magistrale manje su važni pojedinačni motivi, koji mogu biti u rasponu “od neznanja do korupcije”, već treba koncentrisati energiju na temama iz prve linije prioriteta.

CdM: Čemu onda izmišljanje prečica i sporednih puteva u integracijama i ponovno aktuelizovanje pitanja crkve koja nijesu u prvoj liniji agende ?

Radulović: Niti jednu temu ne treba zapostaviti, već joj treba naći pravo mjesto i vrijeme. Tako je i sa ove dvije teme. Trenutna Vlada ima jasan spisak prioriteta od čije uspješne realizacije zavisi njena dalja politička sudbina.
Crna Gora treba da istraje na “Berlinskom procesu” i pokaže da je, posebno u vođenju spoljne poltike, pouzdna partner EU.

Kada je u pitanju aktuelizovanje ugovora sa SPC mislim da to ima više veze sa predstojećim lokalnim izborima i pozicioniranjem partija nego sa namjerom da se riješi jedno vrlo sporno pitanje.

Stoga, ova pitanja trebalo bi odložiti za jesen ili prepustiti novoj vladi, koja bi u punom kapacitetu i sa više vremena, uz prethodno obezbijeđen i uspješno vođen društveni dijalog, smanjila a ne povećala društvene razlike o njima.
Ovo tim prije, jer je prethodna Vlada izgubila povjerenje u parlamentu jer je pokušala da “na prečac” i bez vođenja društvenog dijaloga “zatvori” pojedina sporna pitanja i što je vodila nepouzdanu spoljnju politiku po principu “dobro jutro čaršijo na sve četiri strane”.

Na ovom negativnom iskustvu vjerujmo da su naučene lekcije i da je prošlo vrijeme proizvoljnisti, površnosti, lakomislenosti i vođenja politike gdje su tuđi interesi ispred interesa Crne Gore.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve