Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora želi da doprinese stabilnijem NATO okruženju

Kako je saopšteno, tokom prvog dana sastanka, ministri su razmotrili pitanja od značaja za bezbjednost evroatlantskog područja, s naglaskom na izazove u neposrednom okruženju Alijanse, na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, koji se održava 23. i 24. marta u sjedištu Alijanse u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je saopšteno, tokom prvog dana sastanka, ministri su razmotrili pitanja od značaja za bezbjednost evroatlantskog područja, s naglaskom na izazove u neposrednom okruženju Alijanse, na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

“Naročit izazov u regionu predstavlja terorizam, te su saveznice potvrdile značaj nastavka zajedničkog djelovanja u suočavanju s ovom prijetnjom”, konstatovano je na sastanku.

Sastanak je bio prilika i za raspravu o aktuelnim dešavanjima u vezi s Avganistanom.

” Potvrđena puna podrška Alijanse mirnom rješenju konflikta i nastavku mirovnih pregovora između Vlade Avganistana i talibana, što predstavlja najbolji put ka dugotrajnoj i održivoj stabilnosti u državi. Ponovljen je značaj konsultacija i koordinacije saveznika po ovom pitanju”, navode iz MVP.

Ministar Radulović je potvrdio opredjeljenje Crne Gore da doprinese stabilnijem NATO okruženju kroz angažman u misijama, operacijama i doprinos povjerilačkim fondovima za izgradnju partnerskih odbrambenih kapaciteta.

Kada je riječ o Avganistanu, Radulović je istakao da CG podržava pregovore o pomirenju sa talibanima.

“Crna Gora snažno podržava pregovore o pomirenju s talibanima, značaj konsultacija sa saveznicima, kao i da će Crna Gora nastaviti da doprinosi razvoju i jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta te zemlje”, kazao je Radulović.

Današnji susret ministri vanjskih poslova su iskoristili i za nastavak razgovora o procesu „NATO 2030“ koji bi trebalo da učini ovu organizaciju jačom i bolje pripremljenom za buduće izazove, a u susret Samitu.

“Ministri su istakli važnost jačanja političkog jedinstva Alijanse, unapređenja kolektivne odbrane, uključujući njeno prilagođavanje širokom spektru bezbjednosnih izazova modernog doba, u čemu je ključno unaprijediti saradnju sa strateškim partnerima”, navode iz MVP.

Radulović je prenio da Crna Gora pozdravlja proces koji će omogućiti da NATO nastavi da bude politički snažna organizacija koja zauzima globalan pristup u odnosu na aktuelne izazove.

Na marginama sastanka, ministar Radulović je imao kraće bilateralne susrete sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, italijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Luiđi di Majom, njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom, holandskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom i slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Ivanom Korčokom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve