Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora poslije 1918. i 1989. ponovo na početku kruga, neophodan restart sistema

Radulović smatra da je neophodan restart sistema, a do njega se može doći samo ako se preduprijedi spirala neustavnog postupanja, kakvo je po njemu usvajanje izmjena zakona o predsjedniku države

Crna Gora je institucionalno iza ”crvene linije” i neophodan je restart sistema, ocijenio je u ”Drugačijoj radio vezi” predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović. Smatra da će sjutrašnji sastanak na koji je lidere stranaka pozvala predsjednica parlamenta Danijela Đurović dati odgovor nba pitanje postoji li želja za dogovorom i nekom vrstom komprimisa za konsolidaciju demokratije. Radulović kaže da bi prvi korak u tom pravcu bilo neusvajanje izmjena Zakona o predjsedniku države, izbor makar jednog sudije Ustavnog suda i skraćenje mandata parlamentu. Brine ga međutim što vjeruje da urušavanje sistema nije posljedica neznanja.

Crna Gora je u ovom trenutku već iza ”crvene linije”, kada je riječ o disfunkciji institucija, smatra Radulović.

”Postavlja se pitanje da li je sistemski pristup da se institucije uvedu u takvo stanje, sa namjerom totalne institucionalne disfunkcije države Crne Gore, sa svim namjerama i potrebama adresa van Crne Gore da se ona dovede u takvo stanje. Jer, već sada ne možemo govoriti o neznanju ili nespremnosti dijela mlađih političkih struktura da učestvuju u procesu”, rekao je Radulović i podsjetio da smo doduše devedesetih imali ovacije mladima lijepima i pametnima, a uslijedile su rat i sankcije.

Neusvajanje izmjena zakona o predsjedniku države prvi korak ka restartu sistema

Radulović smatra da je neophodan restart sistema, a do njega se može doći samo ako se preduprijedi spirala neustavnog postupanja, kakvo je po njemu usvajanje izmjena zakona o predsjedniku države. Postavlja se pitanje spremnosti na kompromis, a odgovor ćemo, napominje Radulović, možda dobiti već sjutra, na sastanku koji je zakazala predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

”Prvi korak bi bilo saglasje da je neupitno da su izmjene Zakona o predjsedniku neustavne. To bi otvorilo prostor da se vrlo brzo pristupi političkom dogovoru o obezbjeđivanju 49 ili 54 glasa u parlamentu za izbor makar jednog sudije Ustavnog suda. To bi pokazalo da postoji želja za kompromisom i političkim dogovaranjem, i mislim da bi onda trebalo iskoristiti mehanizam iz člana 84 stav 4, a to je odluka o skraćenju mandata parlamentu i odlazak na prijevremene parlamentarne izbore. To bi, kao jedan restart sistema, omogućilo da se koliko-toliko obezbijedi prvo konsolidacija demokratije, a onda i konsolidacija institucija”, kaže Radulović.

Ako nema kompromisa, jedino rješenje međunarodna medijacija

Ukoliko je međutim namjera da se dijalog samo simulira, Radulović kao dalji razvoj dešavanja vidi produbljivanje krize.

”U tom slučaju mogu se desiti dvije opasne situacije i da za nedjelju razgovaramo o krizi na krizu. To je da dio političke strukture ne vidi smisao funkcionisanja unutar parlamenta, da se odluči za neku vrstu političkog bojkota, i onda mislim da situaciju može riješiti samo neki oblik međunarodne medijacije”, ocijenio je Radulović.

Govoreći o izmjenama Zakona o predsjedniku države Radulović kaže da ne pamti tako jasnu i nedvosmislenu kritiku predstavnika međunarodne zajednice. ”Pitanje je samo da li neko iz aktuelne većine želi da čuje te poruke”, kaže Radulović.

”Treba sačekati sjutrašnji sastanak u parlamentu, međutim prve naznake govore da će se istrajati na tom modelu. Reperkusije toga mogu proizvesti to da jedan dio političke strukture ne vidi više smisao institucionalnog djelovanja, a onda više nije moguće razgovarati o nekoj vrsti kompromisa i političkog dijaloga”, napominje Radulović.

Populizam nas vodi u ekonomski, institucionalni, bojim se i državotvorni sunovrat

On smatra da su sve politike u prethodne dvije godine doživjele regresiju, od ekonomije do evropskih integracija. Građani kako sada stvari stoje na te probleme odgovaraju podrškom populizmu.

”Taj oportunizam pokazao se kao vrlo oportun sa stanovišta i ja ne sporim da u ovom trenutku postoji neupitna većina a volja građana je volja Boga, ali u ovom trenutku moramo biti svjesni da taj populizam vodi u ekonomski, institucionalni, bolim se i državotvorni sunovrat.

Navodi poražavajuće brojke, poput 560 miliona nedostajućih sredstava u budžetu za prošlu godinu.

Radulović, koji je i član Senata DRI, navodi da brojke pokazuju da u ekonomskom smislu imamo naduvani balon, koji bi mogao završiti grčkim scenarijem.

”A onda se otvara pitanje na koji način će funkcionisati neka buduća vlast i kontrolisati mogućnost održanja na vlasti. Ja se bojim da nešto malo crnogorskih resursa, kao što su Plantaže, EPCG, Luka Bar ili Aerodromi Crne Gore ne promijene vlasnika, tako što se sa sjedištem presele malo sjevernije, i na taj način Crna Gora obesmisli svaki smisao svog postojanja i svoje suverenosti. dobićemo praznu ljušturu, unutar koje ne funkcionišu institucije i u kojoj nema ekonomske održivosti”, navodi Radulović.

Opet smo na početku kruga, samo je pitanje da li ćete tome pružiti otpor

Crna Gora ide praktično ponovo ka devedesetim godinama prošlog vijeka, ali joj, prema Radulovićevim riječima, nije prvi, već treći put da se vraća na početak kruga.

”Crna Gora ima istorijsko pamćenje vezano za 1918. godinu, na koji način je negdje do 1941 bila ekonomski potpuno uništen prostor, zatim sječamo se 1989. godine, gdje je trebalo biti četvrti glas Slobodanu Miloševiću, a onda je crnogorsko stanovništvo, bez obzira je li glasalo za tu opciju, došlo u totalnu recesiju, inflaciju, rat i sve ostalo. Očigledno, nalazimo se na početku tog kruga, samo je pitanje da li to razumijete, da li to znate i da li ćete tome pružiti otpor”, kaže Radulović.

Kaže i da međunarodna zajednica postaje svjesna da nakon smjena u bezbjednosnom sektoru Crna Gora možda mijenja i spoljnopolitički kurs, te da naša zemlja zbog uticaja Rusije može biti tačka sudara. Smatra i da je Berlinski proces preuzeo primat nad Otvoreniom Balkanom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve