Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme, posebno na polju vladavine prava

Radulović jedini ministar sa Zapadnog Balkana koji je učestvovao na konferenciji o budućnosti Evrope

U narednom periodu, Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme još jače i agilnije, posebno na polju vladavine prava, koja predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa, kazao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović, kao jedini ministar sa Zapadnog Balkana koji je učestvovao na konferenciji o budućnosti Evrope.

“Iskazavši posebno zadovoljstvo što je kao predstavnik Crne Gore, čiji građani u visokom procentu podržavaju ideju članstva svoje zemlje, pozvan da razmijeni mišljenja o ovom relevantnom pitanju, Radulović je ocijenio učešće država regiona u radu Konferencije važnim zbog toga što se našim društvima daje jedinstvena mogućnost da, ravnopravno sa ostalim članicama EU, utiču na proces donošenja odluka važnih za oblikovanje budućnosti evropskog kontinenta”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Takođe, kako navode, Radulović je istakao da je “ponosan što će se region Zapadnog Balkana naći među prioritetima francuskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije”.

“U svom obraćanju, Radulović je istakao spremnost Crne Gore, države kojoj evropska integracija, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju ideje vodilje, da proaktivno djeluje u promociji vrijednosti ove Konferencije, posebno na polju Zelene agende, digitalne transformacije, te zdravstvenih izazova i migracije, kao tema koje se tiču svih nas”, dodaje se u saopštenju.

Shodno tome, napominju iz resora, samo je putem konstruktivne saradnje, kako na regionalnom, tako i na nivou čitave Evrope, “moguće efektivno se uhvatiti u koštac sa ovim izazovima”.

“Opisavši Konferenciju o budućnosti Evrope kao politički instrument za ojačavanje dinamike procesa proširenja, Radulović je istakao da Crna Gora prepoznaje njen transformativni potencijal, te zaključio da budućnost EU podrazumijeva pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana evropskoj porodici”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve