Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović- Belhadž: Unaprjeđenje ekonomske i turističke saradnje Crne Gore i Maroka u periodu koji slijedi

Radulović je ukazao na potencijale međudržavne saradnje u oblastima ekonomije i turizma, te istakao da će planirano potpisivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju biti dodatan podsticaj unapređenju odnosa

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu, Mohamedom Aminom Belhadžom. On je tom prilikom ocijenio da dvije države njeguju sadržajne odnose koje je potrebno dodatno snažiti kroz dinamiziranje aktivnosti u oblastima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Radulović je ukazao na potencijale međudržavne saradnje u oblastima ekonomije i turizma, te istakao da će planirano potpisivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju biti dodatan podsticaj unapređenju odnosa.

“Aktivnosti u ovim sektorima će doprinijeti jačanju turističkih kontakata i privredne razmjene, te poboljšati vidjljivost Crne Gore kao kredibilne turističke i investicione destinacije”, istakao je on.

Šef crnogorske diplomatije je takođe izrazio interesovanje za razmjenu znanja i najboljih praksi na planu inovativnih modela i novih tehnologija u oblasti solarne energije, imajući u vidu marokansko iskustvo u ovoj oblasti u kojoj Crna Gora prepoznaje velike razvojne šanse.

“Jedan od prioriteta naše vanjske politike upravo ekonomska diplomatija te da će fokus aktivnosti crnogorske diplomatske mreže biti stavljen na intenziviranje kontakata i saradnje sa biznis zajednicama”, naglašava Radulović.

Ambasador Belhadž je zahvalio ministru na prijemu, saglasivši se sa ocjenama bilateralne saradnje dvije prijateljske države. S tim u vezi, uputio je poziv ministra vanjskih poslova, afričke saradnje i iseljeništva Kraljevine Maroko Nasera Burite ministru Raduloviću za zvaničnu posjetu toj zemlji, u cilju jačanja kontakata i dinamiziranja aktivnosti u okviru međudržavne saradnje.

“Posjeta će biti idealna prilika za potpisivanje usaglašenih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, te Memoranduma o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Akademije za diplomatske studije Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Maroko, čime će pravni okvir za saradnju biti osnažen“ istakao je ambasador Belhadž.

Na sastanku je bilo riječi o nacionalnim planovima imunizacije stanovništva u kontekstu pandemije COVID-19, te je dogovorena dalja komunikacija povodom organizacije zvanične posjete ministra Radulovića Kraljevini Maroko u predstojećem periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve