Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Balkan se vraća na američku politiku 90-ih, izborom Bajdena promijeniće se na bolje odnosi sa CG

Radulović smatra i da će nova američka administracija bolje razumjeti Balkan i njegove potrebe, za razliku od prethodne gdje je, kako dodaje, naš region bio teren za razna potkusurivanja, ali ruske interese

Izborom Džozefa Bajdena za predsjednika Sjedinjenih Američkim Država promijeniće se na bolje i odnosi sa Balkanom, a samim tim i sa Crnom Gorom, smatra predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Radulović smatra i da će nova američka administracija bolje razumjeti Balkan i njegove potrebe, za razliku od prethodne gdje je, kako dodaje, naš region bio teren za razna potkusurivanja, ali ruske interese.

”Vratićemo se na neke principe politike Amerike koja je bila još od 90-ih godina i gdje je sam Bajden u drugoj ulozi bio značajan faktor. Mislim da će Bjaden politiku vratiti na postulate poštovanja ljudskih prava demokratije, bez pragmatizma, bez udovoljavanja određenim nacionalističkim tendencijama, bez prekrajanja granica i svih tih ekseprimenata koje smo u posljednje četiri godine ovdje na Balkanu trpjeli”, poručio je Radulović u Jutarnjem programu TVCG.

Trampova politika, kako dodaje, dovela do negativnih posljedica u svijetu, uključujući i Balkan.

”Tako da se svi nadamo da će sa dolaskom Bajdena doći do osvježavanja politike i pomirenja u SAD, ali i pomirenja sa partnerima u Evropi, ali i do vraćanja politike prema Balkanu”, naveo je Radulović.

Smatra da se opoziv predsjednika Donalda Trampa najvjerovatnije neće dogoditi prije inaguracije Džozefa Bajdena, koja je zakazana za 20. januar.

”Ta rasprava će vjerovatno potrajati i nakon inauguracije Bajdena”, kazao je Radulović.

Smatra i da je Tramp svjesno išao na scenario koji se i dogodio ispred Kapitola.

”Dobro je da malo shvatimo da će ovo dugoročno ići ka relaksaciji političke klime u Americi. Kad god se završi to suđenje Trampu, da tako kažem, ono će dovesti do njegovog slabljena među Republikancima”, kazao je Radulović i dodao kako je nevjerovatno to što 90 odsto Replubikanaca i dalje podržava Trampa.

Podsjetio je i da je prilikom glasanja u Predstavničkom domu deset Republikanaca glasalo protiv Trampa.

U Senatu je za opoziv potrebna 2/3 većina i, kako pojašnjava Radulović, u tom bi slučaju trebalo 17 Republikanaca da glasa za opoziv Trampa.

”Tramp je privatizovao partiju i njegova porodica vodi glavnu riječ i to je nešto što je nazapamćeno u SAD”, naveo je Radulović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
14.01.2021-10:48 10:48

Gospodine Radulovicu prica se da srbijansko rukovodstvo sprema medalju za Trampa,Abazovica,Krivokapica i njegove apostole,ta medalja se zove”CAKTAR”,neka im je srecna lijepo ce im “stajati”posebno ovima domacim svetosavcima iz CG.