Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Abazović da bude oprezan sa Ramom i Vučićem, da ne ”brendira” Balkan, već štiti interese Crne Gore

''Posao premijera Crne Gore nije brendiranje Balkana, njegov posao je da štiti interese Crne Gore i u zemlji i u inostranstvu, i da se zalaže za sve one opcije koje Crnu Goru guraju naprijed. Open Balkan ne gura Crnu Goru naprijed, Open Balkan gura interese Srbije i srpskog lidera i interese Albanije i albanskog lidera'', kaže Radulović

”Nije zadatak premijera Dritana Abazovića da brendira Balkan, već da štiti interese Crne Gore”, rekao je za Antenu M predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, komentarišući poruke sa nedavnog samita Otvorenog Balkana u Ohridu. Smatra da je i samit potvrdio da je ova inicijativa samo igračka u rukama Vučića i Rame, i savjetuje Abazovića da bude oprezan sa, kako kaže Radulović, regionalnim političkim ”teškašima”.

Nedavni samit Otvorenog Balkana u Ohridu nije donio ništa novo, smatra Radulović.

”Još jednom se potvrdilo da je ta inicijativa samo vrlo vješta politička i propagandna manipulacija dvojice lidera, Vučića iz Srbije i Rame iz Albanije. To je dakle njihova, prevashodno politička, igračka, koja nema uporište u dosadašnjoj regionalnoj saradnji. Ipak je to bio samo jedan šou, kojo je nažalost bio posjećen i od strane našeg premijera”, kaže Radulović.

Osvrnuo se i na izjave Abazovića u Ohridu, konkreno onu da želi da ”brendira” Balkan.

”Posao premijera Crne Gore nije brendiranje Balkana, njegov posao je da štiti interese Crne Gore i u zemlji i u inostranstvu, i da se zalaže za sve one opcije koje Crnu Goru guraju naprijed. Open Balkan ne gura Crnu Goru naprijed, Open Balkan gura interese Srbije i srpskog lidera i interese Albanije i albanskog lidera”, kaže Radulović.

On očekuje da će, uprkos učešću komesara Olivera Varheljija na samitu u Ohridu, naredni mjeseci pokazati da iza inicijative Otvoreni Balkan ne stoje značajni evropski akteri.

”Što je potvrdila juče i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, koja je na prvo mjesto stavila one regionalne inicijative koje su već dogovorene i potpisane. Iza Otvorenog Balkana vidimo da samo stoji Varhelji, koji je praktično privatno došao u Ohrid, bez ikakve podrške Evropske komisije”, navodi Radulović.

Radulović savjetuje premijeru Abazoviću da bude oprezan.

”On bi morao pokazati više državničkog i ličnog političkog opreza kada sarađuje sa regionalnim političkim ”teškašima” poput Vučića i Rame. Zaista bi morao da bude veoma oprezan, jer postoji realna opasnost da bude igračka i oruđe za ostvarenje tuđih političkih ambicija, i u regionu i van njega”, ocijenio je Radulović.

”Za očekivati je da se u vrlo skorom roku izvrši analiza svih aspekata Otvorenog Balkana, i potpuno sam uvjeren da će ona pokazati da prioritet moraju imati Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište i CEFT-a”, zaključio je Radulović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve