Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radović: Očekujem izvinjenje ”Evrope sad”

''Očekujem, kako su i najavili, izvinjenje Pokreta ''Evropa sad'' zbog njihovog neprimjerenog nastupa prema meni i javnog etiketiranja''

Podgoričanka Nevena Radović povukla je žalbu koju je podnijela Ustavnom sudu zbog kršenja ljudskih prava tokom izbornog procesa u Podgorici, saznaje Pobjeda.

Radović je potvrdila da je povukla žalbu, uz podsjećanje da je reagovala kao građanka „smatrajući neophodnim da se i kroz taj mehanizam dodatno i neposredno zaštite ljudska prava, jer izborna administracija i druge institucije nijesu pokazale posvećenost da adekvatno i blagovremeno reaguju na povredu prava koje jamči Ustav Crne Gore“.

“Očekujem, kako su i najavili, izvinjenje Pokreta “Evropa sad” zbog njihovog neprimjerenog nastupa prema meni i javnog etiketiranja”,  naglasila je ona.

Politički i širi kontekst, dodaje sagovornica portala Pobjeda, postao je takav da se svako legitimno obraćanje ustavnom sudstvu politizuje, kompromituje, čak i kriminalizuje čime se podriva, umjesto da se čuva, autoritet Ustava.

“U praksi se pokazalo da žalba Ustavnom sudu Crne Gore nije pravno sredstvo koje suštinski štiti prava građana. Umjesto nadzora nad ostvarivanjem ljudskih prava, Ustavni sud je doprinio i kršenju prava. Smatram da nije bilo neophodno da se kroz odobravanje slobodnog pristupa informacijama javno podijele i moji najličniji podaci – poput adrese stanovanja, telefonskog broja i privatnog mejla – zbog čega sam izložena nepotrebnom i neosnovanom uznemiravanju”, kazala je Radović.

Ona zahtijeva da se javno oglasi pomoćnica direktora Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić koja je zadužena za praćenje političkog oglašavanja tokom izbora.

“Pozivam je da saopšti šta je monitoring AEM-a registrovao po pitanju spota Pokreta ꞌEvropa sadꞌ koji je emitovan u danima uoči izbora na Televiziji Vijesti, a uključuje i djecu što je protivno demokratskim standardima. Očekujem da priznaju neblagovremenu reakciju”, zaključila je ona.

Zamjenik predsjednika Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović dva puta u šest dana obrušio se na podnositelje ustavnih žalbi u slučaju podgoričkih izbora, zbog čega se ne mogu ozvaničiti izborni rezultati, a on preuzeti funkciju gradonačlenika.

Za brutalne napade poslužilo mu je i istraživanje regionalne organizacije BIRN kojim je devetoro građanskih aktivista, među kojima i dvije novinarke i urednice u Pobjedi, označeno kao radikalni desničari i ekstremisti, a ta etiketa „prilijepljena“ je i Građanskoj inicijativi „21. maj“.

Jedan od podnosilaca žalbe bio je i funkcioner „21. maja“ i građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, koji se našao na spiskovima BIRN-a, kao i građanska aktivistkinja Maja Miličković, koja je, takođe, završila na mapi navodnih radikalnih desničara/ki i ekstremista/kinja.

Milatović je na konferenciji za novinare 24. novembra saopštio kako su podnosioci ustavnih žalbi na izborni proces u glavnom gradu „radikalno desničarske organizacije i pojedinci“ koji su u direktnoj vezi sa Demokratskom partijom socijalista, i koja ih koristi da „blokiraju tranziciju vlasti“.

Poslije ovog Milatovićevog obraćanja medijima, Zeković je povukao svoju žalbu.

U srijedu je ponovio kako DPS i njene „ekstremističke grupe“ opstruišu proces tranzicije vlasti, a juče je na Tviteru objavio skrinšot sa mape BIRN-a, gdje se GI „21. maj“ označava kao desničarska vjerska ekstremistička organizacija.

Iz GI „21. maj“ juče su poručili Milatoviću da prihvataju da su „desni ekstremisti, koliko je i on pošten i principijelan političar“.

Podsjetili su da je Zeković povukao žalbu koju je podnio u ime ove organizacije, te da su tim potezom željeli da pokažu da nemaju namjeru da opstruiraju novu većinu da preuzme vlast.

“Ali gdin. Milatović je agresivni populista, pa su za njega činjenice misaona imenica”, zaključili su oni.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve