Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radović: Krivokapić da poništi otkaz Laketiću i preispita postupak Žane Praščević Milačić

Zakonom predviđena procedura podrazumijeva da rješenje sadrži obrazloženje o tome kada i na koji način je državni službenik Laketić prekršio zakon i konkretni član koji mu se stavlja na teret.

NVO Građanska alijanska pozvala je premijera Zdravka Krivokapića da poništi Rješenje o prestanku radnog odnosa službeniku Vlade Novaku Laketiću i da provjeri da li je generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić vršila poslove u skladu sa zakonom.

“Naime, rješenje koje je donijela gđa Praščević Milačić predstavlja grubu povredu zakonom predviđenih procedura u ovim situacijama. Rješenje o prestanku radnog odnosa donijeto je na nezakonit način, jer nije sprovedena procedura predviđena Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, čime su prekršena prava gospodina Laketića”, navodi Milan Radović, programski direktor GA

Zakonom predviđena procedura podrazumijeva da rješenje sadrži obrazloženje o tome kada i na koji način je državni službenik Laketić prekršio zakon i konkretni član koji mu se stavlja na teret.

“Ostaje sporno to što se iz Rješenja ne vidi na koji način je službenik Laketić navodno učinio težu povredu službene dužnosti”, ističe Radović.

Rješenje je, dodaje, donijeto bez vođenja disciplinskog postupka.

“Članom 95 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predviđeno je da izražavanje političkih uvjerenja u vršenju poslova predstavlja težu povredu službene dužnosti. Član 100 pomenutog Zakona predviđa vođenje disciplinskog postupka protiv državnog službenika i namještenika zbog teže povrede službene dužnosti. Navedenim članom detaljno se opisuje način sprovođenja disciplinskog postupka i odlučivanja u istom”, navodi Radović.

Zakonom je, podsjeća, takođe definisano da disciplinsku mjeru za težu povredu službene dužnosti izriče disciplinska komisija.

Građanska alijansa će, ukoliko je Laketiću potrebno, pružiti besplatnu pravnu pomoć.

“Pozivamo i druge nadležne institucije da se uključe, prije svega Inspekciju rada i Ombudsmana, da ispitaju slučaj jer podsjećamo da Ustav Crne Gore zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu i da smo svi jednaki pred zakonom. Evropska konvencija o ljudskim pravima, između ostalog, propisuje da prilikom utvrđivanja građanskih prava i obaveza, svako ima pravo na pravično suđenje i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim, zakonom ustanovljenim sudom. Takođe, Zakonom o zabrani disrkiminacije izričito se zabranjuje diskriminacija po osnovu političkog ili drugog mišljenja. Poštovanje prava svakog građanina Crne Gore mora biti iznad toga da li se slažemo ili ne sa njegovim političkim stavovima. Na tome se temelji pravna i demokratska država, a poslenici Vlade moraju biti u prvim redovima u odbrani tih temelja i apelujemo na poštovanje Etičkog kodeksa državnih službenika i namještenika”, navodi Radović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sssr
08.09.2021-12:02 12:02

Otkaz za prasicu koja je izašla iz tora.