Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Radović: Carević zarad fotelje pogazio sve što je obećao crnogorskoj javnosti

''E pa nema više, gospodine Careviću. Dobili ste priliku nakon izbora 30.08. jer smo iskreno vjerovali da ste se opametili i dozvali pameti i da ćete konačno početi da poštujete i sarađujete sa koalicionim partnerima, a da će prestati da se ponašate prema ljudima kao da je Opština Vaša privatna firma. To zaboravite''

Predsjednik Skupštine Opštine Budva Krsto Radović saopštio je da su iz DF nakon deset mjeseci poslali tekst za zaključenje postizborne koalicije i formiranje vlasti u tom gradu. Ističe da je u sporazumu bezuslovna podrška ukazana njemu i predsjedniku Budve Marku Batu Careviću.

Radović tvrdi da posebno zabrinjava činjenica što se u sporazumu ne iznosi plan na kojima bi vlast počivala, te da se tekst svodi na isticanje izbornog rezultata. On naglašava da je Carević za kratko vrijeme, kako kaže, zarad fotelje pogazio sve što je obećao crnogorskoj javnosti.

Saopštenje iz Kabineta Radovića prenosimo integralno.

Ovim saopštenjem potvrđujem da nam je stigao zvaničan tekst DF-a za zaključenje postizborne koalicije i formiranje vlasti u Budvi, nakon skoro godinu dana od održanih izbora. A jedino što taj tekst sadrži jeste ponavljanje fraze “bezuslovna podrška Marku Careviću za predsjednika Opštine i Krstu Radoviću za predsjednika Skupštine” i procenti udjela u vlasti, odnosno u raspodjeli fotelja, od kojih se gospodin Carević u javnosti posebno gnuša.

Prvo, Krsto Radović nikada, ni javno ni tajno nije za sebe zahtjevao niti jednu funkciju, a ni funkciju koja mu se nameće u tekstu sporazuma. Posebno ne bezuslovnu podršku, što sam i demonstrirao nekoliko puta, javno ponudivši ostavku na funkciju ukoliko će to doprinjeti boljim odnosima u koaliciji i kvalitetnijem vršenju vlasti. Drugo, ko će pokrivati koju funkciju u DCG isključivo odlučuju partijski organi. Dalje, gospodin Carević je konačno uzeo digitron u ruke i izračunao procente udjela u toj nekoj “novoj”, ponuđenoj koaliciji, kako bi na osnovu toga dalje dijelio fotelje, do kojih mu uopšte nije stalo.

Posebno zabrinjava činjenica da u tekstu sporazuma nema niti jednog slova od principa na kojima bi vlast počivala, kao ni određenje osnovnih strateških pravaca kretanja lokalne uprave, već se cijeli tekst sporazuma svodi na Carević – Radović i 64,70 odsto – 35,30 odsto. Podsjećam javnost, a i kolege iz DF-a, da smo im upravo mi prije ravno 10 mjeseci poslali tekst predloga sporazuma u kome smo naveli ključne principe i prioritete vlasti, a između ostalog i zaustavljanje urbanističkog divljanja; zaštitu prostora; zaštitu luke Budva i gradskog plivališta Pizana; zaštitu Starog Grada, Buljarice, Malog brda, Svetog Stefana, Školja; nultu stopu tolerancije na korupciju u lokalnoj upravi; popis imovine, itd. Ostavljen je prostor svima da dodaju, unesu ili traže brisanje bilo koje od stavki, međutim do dana današnjeg nismo dobili niti jedno slovo kao odgovor na ponuđeni sporazum. Zašto gospodinu Careviću ne odgovara da se sporazumijemo oko navedenih principa, pitanje je za njega lično i biznis kojim se bavi. Dakle, da bude jasno, nama su prioriteti ipak nešto drugo, gospodine Careviću, jer procenti nisu ključni da bismo sa nekim vršili vlast, kao što sami jako dobro znate, već iskljčivo politike na kojima će se bazirati vođenje lokalne uprave. Na konto toga mala hronologija jurnjave za foteljama.

Sjećate se gospodine Careviću 2016. godine i izbora u Budvi, kada su Demokrate ostvarile pobjedu od nekoliko desetina glasova prednosti u odnosu na Vašu koaliciju. Tada vas gospodine Careviću nije brinula izborna volja građana, niste marili za to što ste svojim zahtjevima da upravo Vi budete predsjednik Opštine prekrajali izbornu volju građana, za šta sad optužujete sve oko sebe. Ne, tada niste dozvolili da se pregovori o formiranju vlasti okončaju tako kako nalaže demokratska azbuka, da onaj ko ima i jedan glas više daje najvišeg predstavnika vlasti, već ste i nas i građane dva ipo mjeseca držali kao taoce. Konačno smo popustili, još jednom pokazavši da fotelje nisu sve i Vama smo potpuno nezasluženo ustupili da dvije godine vodite Opštinu, iako je izborna lista koju je predvodio Dragan Krapović bila pobjednik izbora. Naravno, i gospodin Krapović je na kraju pokazao svoju demokratsku širinu, koju Vi nikada nećete imati i na pruženu ruku je odgovorio tako što je ispoštovao dogovoreno i povukao se za funkcije presjednika Opštine. Dakle, bilo je 51 odsto – 49 odsto, ali se vlast nije formirala u skladu sa tim odnosom, već u skladu sa Vašom opsesijom fotelje predsjednika Opštine, a pristali smo zarad konačnog formiranja vlasti na Vaše ucjene.

A baš par mjeseci neposredno prije Vašeg izbora, po javnom svjedočenju bivšeg odbornika Crnogorske, gospodina Dragana Ivančevića, praktično ste spavali kod njega u hotelu, moleći ga da uđe u koaliciju sa svima nama i pruži Vama lično podršku za predsjendika Opštine, želeći da ojačate svoju poziciju u Skupštini Opštine. Naravno, nije puno vode proteklo Grđevicom nakon Vašeg izbora i svaku riječ koju ste obećali Crnogorskoj ste pogazili. Dakle, sve zarad fotelje, gospodine Careviću.

I konačno, nakon izbora prošle godine, pokušali ste da “obezbjedite” nekoliko odbornika opozicije kako bi ste formirali vlast sami, odnosno bez demokrata. No, propao Vam je pokušaj.

E pa nema više, gospodine Careviću. Dobili ste priliku nakon izbora 30.08. jer smo iskreno vjerovali da ste se opametili i dozvali pameti i da ćete konačno početi da poštujete i sarađujete sa koalicionim partnerima, a da će prestati da se ponašate prema ljudima kao da je Opština Vaša privatna firma. To zaboravite.

Pošto nam mašete procentima i brojevima glasova, podsjetiću Vas da je i DPS jednom imao 72 odsto podrške građana, pa evo vidimo kako je završio. Brojke su relativna stvar u politici. Vaš način vladanja neodoljivo podsjeća na period vladavine DPS-a, protiv čega se mi iskreno borimo decenijama. Vaši protokoli o saradnji sa sumnjivim investitorima, Vaši ugovori o izvođenju radova, Vaše nepoštovanje i neuvažavanje sagovornika, partnera, ali i političkih neprijatelja Vas je gurnulo na ivicu.

Na kraju, za nas je neprihvatljivo da govorimo o bilo kakvoj koaliciji koja bi isključila političke subjekte: SNP, Prava Crna Gora i URA kao i one koji su u prethodnom mandatu vršili vlast sa nama u Budvi,a nisu učestvovali u junskom puču. Sve ove partije su na lokalnom nivou dokazale svoj odnos prema prethodnoj DPS vlasti i siguran sam da je vlast koju podržava 21 ili 22 odbornika mnogo bolja i stabilnija od vlasti koju bi činilo 17 odbornika,a i oslikava bolje izbornu volju gradjana Budve. Posebno poučeni prethodnim iskustvom kada je jedan odbornika sa liste DF-a, odnosno PZP-a podržao puč i prekrajanje izborne volje u Budvi. A vidimo i u ovom sazivu tendencije određenih odbornika ka čestim promjenama raspoloženja i načina glasanja u SO.

Na kraju se zapitajte gospodine Careviću kako je moguće da mi možemo sa svima da sarađujemo, pa čak smo mogli i imali želju i sa Vama, a da Vi ne znate i ne možete da sarađujete baš ni sa kim, pa ni sa Vašim dojučerašnjim koalicionim partnerima.

Problem je, siguran sam, isključivo u Vama lično.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Prdoje Šupkoljubić
26.07.2021-20:49 20:49

Carević je čovjek iz naroda, za narod. On je moralna gromada kojem nije do ovozemaljskih blaga, zato imamo sada sukob interesa između njega i ovih što bi malo med da pretaču. Carević se rastrčao po regionu da zove goste da dođu u Budvu, vidi sada grad pun turista i korone. Što ova bratija što bi sada ruke na kasu kada ju je Carević napunio sa 4 miliona nijesu nešto preuzeli, što se oni nijesu poturili da učine nešto, no bi sada batu da ugroze plasman betona. Evo sada kada Bata izaberu za pravog predsjednika on će Cetinju vratiti sjaj ,… Pročitaj više »