Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radovanić: Prave borbe nema bez reformi u pravosuđu

Radovanić kaže da ih u URI raduje činjenica koja je evidentirana u samom izvještaju, a to je da postoji određeni napredak na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u pregovorima sa EU u skladu je sa očekivanjima, ocijenio je danas generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

Kaže da ih u URI raduje činjenica koja je evidentirana u samom izvještaju, a to je da postoji određeni napredak na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Imali smo impozantan podvig bezbjednosnih službi, rekordnu zaplijenu droge, koja se evidentirala u izvještaju. Očigledno je od strane naših evropskih partnera primijećena iskazana spremnost Vlade i bezbjednosnog sektora da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Država konstantno pokazuje odlučnost i to se možda i najbolje vidi kroz odluku da se zabrani skladištenje duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar“, napominje Radovanić.

On ukazuje da se u prethodnom periodu Crna Gora  u svim releventnim izvještajima prepoznavala kao država šverca i tranzitna zona za tako nešto.

“Sve ono što vidimo u proteklih godinu dana, ukazuje na nedvosmislenu opredijeljenost Vlade i bezbjednosnog sektora da se tome stane na kraj. Jasno je da je ovo tek početak i da je potrebno uraditi još dosta toga. Međutim, započeta borba iziskuje kontinuirane napore i posvećenost svih institucija sistema“, ukazuje Radovanić.

Napominje da nema valjane borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije sve dok pravosuđe ne doživi reformu i postane profesionalno, nezavisno i depolitizovano.

“U izvještaju je naznačeno da upravo ove reforme stagniraju što i utiče na performanse tužilaštva. Kao što smo već i ranije isticali, URA čvrsto stoji pri stavu da nam promjene u Tužilačkom savjetu moraju biti apsolutni prioritet. One će biti snažan vjetar u jedra distribuciji pravde jer će označiti personalne promjene na mjestu Vrhovnog državnog tužioca, a samim tim i Specijalnog državnog tužioca“ dodaje generalni sekretar URE.

Radovanić na kraju zaključuje da je beskompromisna i neselektivna borba za pravdu upravo ono što očekuju međunarodni partneri ali i građani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve