Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radončić: Sada je jasno šta bi bilo sa Crnom Gorom da je državni udar uspio

Nevjerovatan je, ističe, slučaj predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića, koji se u restoranu sastaje sa ruskim agentima pravdajući se da na to ima pravo kao državni funkcioner

Da je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine uspio, imali bismo Putinovu demokratiju u kojoj bi opozicioni lideri bili po zatvorima, trovani kao Navaljni ili ih ne bi bilo, kazao je u emisiji Hej Sloveni Gradske RTV novinar i publicista Šeki Radončić, autor dokumentarnog filma „Zavjera“.

„Ne bismo imali višestranačje, građanske opcije, NVO sektor i slobodne medije. Mislim da je dobro što vidimo na šta je Putin spreman i kako bi Crna Gora danas izgledala da je državni udar uspio“, kaže Radončić.

Nevjerovatan je, ističe, slučaj predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića, koji se u restoranu sastaje sa ruskim agentima pravdajući se da na to ima pravo kao državni funkcioner.

„On je morao da razgovara sa stranim diplomatama u zgradi Skupštine Crne Gore. Uz to, ovakvi razgovori se vode uz prisustvo prevodioca i najbližih saradnika. On je sve to prekršio, što govori da je sastanak bio privatan. Jedna druga stvar je nevjerovatno zanimljiva. Crna Gora je proglasila personom non grata agenta Antipina, a od Rusije, što je nevjerovatno, nije bilo uzvratnog protjerivanja. Zašto? Taj događaj otvara mnogo segmenata i govori o servilnosti aktuelne crnogorske vlasti“, smatra Radončić.

Mandatar Dritan Abazović, po njegovom mišljenju, ne zaslužuje da bude premijer jer ga kontroliše medijski koncern Vijesti.

„Dritan Abazović samo odlučuje ono što mu oni kažu i, naravno, politički živi od danas do sjutra“, kaže Radončić.

Odluka SNP-a da uđe u manjinsku vladu, kako ističe, dobra je za Crnu Goru.

„Na taj način će se integrisati srpsko biračko tijelo. Srbi nijesu htjeli da se integrišu zato što su takve direktive dolazile iz Beograda – od Miloševića, Koštunice i Tadića. Rusima i Srbima nikako nije odgovaralo da se u Crnoj Gori Srbi integrišu i postanu dio vlasti, pa su iz tog razloga uvijek išli na podjelu. Joković je napravio veliki korak“, smatra Radončić.

Uzrok nestabilnog Balkana je, kako navodi, Srbija, odnosno Vučić. Iza njega, kaže, stoji predsjednik Rusije Vladimir Putin, a ispred njega srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Profesor Žarko Korać ukazao je na činjenicu da je rat u Ukrajini pomogao da Zapad prvi put pogleda region Zapadnog Balkana i shvatio šta su proputinovske snage.

„Vaš DF i naši Šešoljoidi su sada, u stvari, ponosni jer njihov idol ratuje. Oni su presrećni. To je izvrnuta percepcije sveta“, kaže Korać.

Zapanjujuća je, kaže, količina podrške Putinu u Srbiji.

„Vučićevo biračko tijelo je, kako pokazuju istraživanja, niskog obrazovanja i izrazito okrenuto mitu o pravoslavnim narodima. U Srbiji postoji specifična vrsta cenzura medija i on vodi prorusku propagandu koja godinama traje“, pojašnjava Korać.

Taj način vladanja, kako ističe, mogao bi Vučiću sada stvoriti probleme.

„Da bi okrenuo politiku u suprotnom smjeru, Vučić bi morao da u potpunosti promijeni ono što je oslonac za nejegovu biračku bazu i da postane prozapadni orjentisan. Oko njega su ljudi koji rade za ruski obavještajnu službu, ali on to može da promijeni“, kaže Korać.

Istoričar Adnan Prekić ukazuje na promjenu stava Evropskog parlamenta izraženu u najnovijoj rezoluciji.

„Nakon situacije u Ukrajini, svi su progledali i svi prepoznaju maligni uticaj Rusije i sposobnost SPC da urušava institucije. Odjednom svi pričaju o stabilnosti i potrebi EU budućnosti. Izgleda da je ovo Ukrajini moralo da se desi kako bismo prestali da budemo licemjeri“, kaže Prekić.

Smatra da rat u Ukrajini neće dovesti do promjena na Zapadnom Balkanu. Iz njega, kaže, moramo izvući pouku da se treba oslanjati isključivo na sopstvene snage u rješavanju problema.

„Sumnjam da će pažnja EU u kontinuitetu biti usmjerena na naše stvarne potrebe. Mislim da je prevashodni zadatak ove krize da pokaže našim političkim elitama da niko osim nas ne može riješiti naše probleme. Sva pomoć koja dolazi sa strane je korisna, ali ćemo ključnu stvar morati sami da završimo“, pojašnjava Prekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dobrota
12.03.2022-15:05 15:05

Šeki GENIJEEEE

Zaxon
13.03.2022-08:55 08:55

Šemsudine, a šta će biti sa CG nakon što Rusija pobedi u UKR ? Praviš li zalihe hrane ?