Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radončić: Otvoreni Balkan je ruska izmišljotina i propali projekat

Vučić pokušava lijevo, desno, ali Dodik je najodaniji i u slučaju da stvarno učini ono što će mu Kremlj predložiti, a to je maksimalno da rastereti ukrajinski front, da ovdje pokuša da izazove, zašto ne reći otvoreno, građanski rat. Ali, mislim da Dodik mora imati u vidu sudbine njegovih prethodnika na poziciji prvog čovjeka RS, Radovana Karadžića i Biljane Plavšić koji su završili u Hagu

“Vjerujem da bi u slučaju napada na Bosnu i Hercegovinu intervenisao NATO. Nemojmo zaboraviti da oni ovdje imaju svoje snage, da je na Kosovu najveća baza NATO-a u ovome dijelu Evrope i da su se uoči ovoga NATO brodovi stacionirali u Jadranu. Ništa to nije slučajno”, kazao je u intervjuu za BHRT novinar i publicista iz Crne Gore Šeki Radončić.

On smatra da do napada na BiH jedino može doći iznutra, tako što bi taj plamen, kako kaže, upalio najodgovorniji čovjek u RS Milorad Dodik. Crna Gora je, kako kaže, imala sreću što je u vrijeme izbora 2020. godine bila u NATO-u, a da nije bila, već su bili spremni srpski dobrovoljci iz RS, Srbije i sa Kosova da uđu u Crnu Goru.

“Mislim da bi se ovoga puta isto desilo jer je problem geostrateški. Moskva direktno ne može doći do Srbije. Putin bi htio da gurne u rat i Vučića i Dodika. Mislim da će se u toj situaciji, ipak, Vučić početi racionalnije ponašati nego Dodik. Sve što govori ili radi Dodik, on jednostavno vodi jednu samoubilačku politiku i mislim da on neće znati da se zaustavi. Moguće da je odlučio, poput agresora koji su izvršili agresiju na Bosnu i Hrvatsku, da pronađe utočište u Rusiji”, smatra Radončić.

Dodik je trenutno najodaniji igrač Moskve na Balkanu

Radončić smatra da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma komplikovana, i da postoji osovina na Zapadnom Balkanu: Moskva, Beograd, Banjaluka. Jedan krak, kaže, išao je i prema Crnoj Gori i on je sada nešto slabiji, ali postoji.

“Naravno da će doći do komplikacije političke situacije u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, čitavom regionu. Mi smo vidjeli da je gospodin Dodik imao sastanak sa Lavrovom (ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov op.a.). Onda je napustio sjednicu Predsjedništva i to već možemo smatrati da je prvi korak ozbiljne destabilizacije Bosne i Hercegovine i regiona”, tvrdi Radončić.

On smatra kako je vrlo moguće da je Milorad Dodik, trenutno najodaniji Putinov igrač na Balkanu, izvršilac onoga što će biti naređeno iz Moskve.

“Vučić pokušava lijevo, desno, ali Dodik je najodaniji i u slučaju da stvarno učini ono što će mu Kremlj predložiti, a to je maksimalno da rastereti ukrajinski front, da ovdje pokuša da izazove, zašto ne reći otvoreno, građanski rat. Ali, mislim da Dodik mora imati u vidu sudbine njegovih prethodnika na poziciji prvog čovjeka RS, Radovana Karadžića i Biljane Plavšić koji su završili u Hagu. To Dodik nikako ne smije zaboraviti”, smatra Radončić.

Propali projekat “Otvoreni Balkan”

Projekat “Otvoreni Balkan” koga su prije izvjesnog vremena zdušno zagovarali iz Srbije, Radončić vidi kao tipični propali projekat koji nikom više ne treba.

”Ja mislim da je sa agresijom Rusije na Ukrajinu projekat ”Otvoreni Balkan” sahranjen. Jer, taj je projekat ruska izmišljotina, ruski plan, gdje je jednostavno bilo zamišljeno da Srbija postane lokomotiva ulaska preostalih zemalja u Evropsku uniju, a mi vidimo da bi to značilo da to bude ruska lokomotiva”.

Vučić ponovo pobjeđuje u Srbiji

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vjerovatno će ponovo nadmoćno pobijediti na izborima u Srbiji, smatra Radončić i to, kako kaže, služeći se konceptom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vućić, prema njegovom mišljenju, kontroliše medije, nevladin sektor i političke stranke.

“Mislim da će i ovu situaciju iskoristiti da napravi još jedan rezultat, da pobijedi i ovoga puta. Jer, nemojmo zaboraviti, zvanično glasilo Vučićevo je Informer. Sjetimo se od prije nekoliko dana naslovnice Informera: “Ukrajina izvršila agresiju na Rusiju”. Ne možete sa takvim medijima i pod takvim medijima računati na demokratske snage da će oboriti Vučića, tako da ja mislim da će on sigurno pobijediti”, navodi Radončić.

Radončić ističe da Milo Đukanović ima većinu za izglasavanje nove vlade u Crnoj Gori, koja bi trebalo da vrati stanje kakvo je bilo prije izbora 2020. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
04.03.2022-07:58 07:58

Tacno Seki pravo u centar,sto se tice propalog projekta ” Otvoreni Balkan”sinoc u emisiji Nacisto kod Komnenica(koji izigrava veceg majmuna nego sto je)ciji je gost(domacin bio Abazovic) za cudo veliko “povuce rucnu” Dritan po pitanju te Rusko-Srpske sklamerije,a koju je do skoro podrzavao iz petnih zila uostalom kao i politicku svinjariju Spajic-Milatovic Evropa sad za koju je ocjenu dao MMF,a Abazovic se pravi “francuz”sto je pisalo u tom izvjestaju MMF ali podrzava Evropa sad,sprdnja.

Backović E
04.03.2022-12:15 12:15

Gosp. Radončiću sve ovo što govorite jeste tako. Ali pitanje je osnovno: “kako dalje rođače”? Kako dalje kada na o litici visimo na tankoj grančici koja se zove Dritan! Grančici koja tako lako puca,…….a većinska CG (ipak i još uvijek većinska) neće da da ruku jedna drugoj. Dajte da prvo ugasimo požar pa ćemo poslije raspraviti ko je, a ko nije radio što treba i kako treba. Ovako, dokle god neko ima namjeru i misli da je ljekovito izmirivati kleronacionaliste i neo fašiste sa selularnom i antifašističkom CG hajra tu nema, niti će ga ikada biti. Uslovi tog nekog pomirenja… Pročitaj više »