Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Radončić: Na sljedećim izborima očekujem ne pobjedu, već veliki trijumf Đukanovića

''Iz svega se može izaći sa novim izborima, naročito zbog činjenice da novog mandatara, o kojem se vode pregovori vladajućih stranaka, mora predložiti predsjednik Milo Đukanović. To je dosta komplikovana situacija, zbog čega smatram da su vanredni izbori u Crni Gori, koji se sve češće spominju, neminovni'', kaže Radončić

Novinar, pisac i publicista Šeki Radončić kazao je za Al Jazeeru da će se vlada Zdravka Krivokapića srušiti kao kula od karata. Al Jazeera napominje da je Radončić od samog početka bio vrlo kritičan prema njenoj “prosrpskoj” i “četničkoj” agendi koja je vodi sa evropskog kolosijeka.

“Mišljenja sam da je crnogorski premijer Krivokapić trenutno kao brod bez sidra. Našao se u velikoj buri, a njegova nesposobna i korumpirana i četnička vlada je dosadila svima – i narodu, i crkvi, i političkim strankama koje su ga dovele, i mentorima, i stranom faktoru, koji je od njega očekivao više. Sada je došao u situaciji da od njega peru ruke svi – i DF, i Aleksandar Vučić, i crkva i glasači liste koju je predvodio. To je rezultat odnosa u samoj vladajućoj koaliciji, koja liči na rogove u vreći koji se ne mogu posložiti“, stava je Radončić.

DF od Krivokapića traži ostavku. Tvrde da je izdao Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja ga je i predložila za mjesto premijera. No, on je ne želi podnijeti, a još uvijek ima podršku druge dvije koalicije na vlasti u Crnoj Gori – Alekse Bečića, aktuelnog predsjednika parlamenta, i Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade.

Dok lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić, čiji su zastupnici pokrenuli bojkot parlamenta, pozivaju “Krivokapića i eksperte da se ne odupiru volji parlamentarne većine, već da im pomognu da se izabere nova Vlada”, on zastupa stav da je „odgovoran samo narodu“, te ne želi odstupiti.

Komentirajući taj dio, Radončić dodaje da je Krivokapić već „bivši premijer, samo to još neće da prihvati“.

„Odbrojeni su mu dani i sada je samo pitanje kako će se, na tehničkom planu, odraditi i taj dio posla. Da li će to biti rekonstrukcija vlade ili njegova smjena, to je već u sivoj zoni. Vidjećemo šta će se dogoditi nakon što se Knežević i Mandić vrate iz posjete Moskvi, gdje idu na poziv ruske Dume, a jasno je da idu po mišljenje“, kaže Radončić, koji tvrdi da je najbolje rješenje u vanrednim izborima.

„Iz svega se može izaći sa novim izborima, naročito zbog činjenice da novog mandatara, o kojem se vode pregovori vladajućih stranaka, mora predložiti predsjednik Milo Đukanović. To je dosta komplikovana situacija, zbog čega smatram da su vanredni izbori u Crni Gori, koji se sve češće spominju, neminovni“, kaže Radončić.

No, Radončić predviđa potpune promjene u slučaju raspisivanja novih izbora. Tvrdi da je nova vlada izigrala povjerenje glasača i povela zemlju u neželjenom smjeru.

Stoga, mišljenja da je da bi ukupni pobjednik u crnogorskim previranjima, trebao biti Đukanović.

„Mislim da će u svoj ovoj situaciji najviše profitirati Đukanović i njegov DPS. Vrijeme nakon izbora troše da se iščiste od korumpiranih kadrova u vrhu stranke, a sada to čine i na nižim nivoima. Na kraju, građani Crne Gore i nemaju neki veliki izbor. Sada mogu birati da ostanu uz ovu nesposobnu vladu i neprirodnu koaliciju koja je čini, iil da se odluče za konstantu i sigurnost koju im je godinama davao DPS. Apsolutno sve što se dešavalo posljedjih mjeseci i pokušaji da se Crna Gora skrene sa evropskih tračnica u smjeru Moskve, doprinijelo je jačanju DPS-a, njegovih koalicionih partnera, manjinskih naroda i socijaldemokratskih stranaka. Stoga, na sljedećim izborima, očekujem ne pobjedu, već veliki trijumf Đukanovića“, rekao je Radončić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zeco
30.06.2021-13:58 13:58

Sto se mene tice glasacu za Draginju a vi kako god hocete..