Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Radončić: Mini-Šengen vraća Crnu Goru na nivo Vučićeve Srbije i anulira se sve što je postigla u evropskim integracijama

''Turska je u čekaonici EU 50 godina, ali je danas 12. ekonomija svijeta. Najvažnije je da je Crna Gora usvojila evropske zakone koji su već na snazi, pa sada imamo mnogo manje korupcije. Za Crnu Goru je najvažnije da poštuje te zakone i standarde koje je usvojila, a hoće li je primiti danas ili sjutra u EU to je manje bitno. Osim toga, osim nekih fondova, ne vidim neke velike benefite od tog članstva''

Novinar i publicista Šeki Radončić kazao je za sarajevski magazin ”Start”  da bi  inicijativa „Otvoreni Balkan“, odnosno ”Mini-Šnegen” bio veliki korak unazad za Crnu Goru i predstavljala bi anuliranje svega što je naša država postigla u evropskim integracijama.

”Što se tiče ‘Otvorenog Balkana’, odovoriću iz ugla Crne Gore, BiH i Kosova. Naravno, manji uvijek prvi osjete opasnost. Koga zmija ujede i guštera se boji. Tome je, kao što znamo, prethodila inicijativa o promjeni granica i razmjeni teritorija u našem regionu. Sada je napravljen „Mini-Šengen“, što je pokrenuto iz Srbije, čime se pokušava anulirati sve što je Crna Gora postigla u evropskim integracijama. Sada bi svi trebalo da se vrate na nivo Vučićeve Srbije. Mislim da se Crna Gora racionalno ponaša. Mi ne treba da ulazimo u nikakav „Mini-Šengen“ pored velikog, jer  bi bio veliki korak unazad“, istakao je Radončić.

Na konstataciju novinara  da je prijem novih članica u EU, ipak za dugo odložen, Radončić je istakao:

”Turska je u čekaonici EU 50 godina, ali je danas 12. ekonomija svijeta. Najvažnije je da je Crna Gora usvojila evropske zakone koji su već na snazi, pa sada imamo mnogo manje korupcije. Za Crnu Goru je najvažnije da poštuje te zakone i standarde koje je usvojila, a hoće li je primiti danas ili sjutra u EU to je manje bitno. Osim toga, osim nekih fondova, ne vidim neke velike benefite od tog članstva”, rekao je Radončić.

O navodnoj „jakoj poslovnoj i rodbinskoj vezi Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića“, kao i o tome da je njihov konflikt samo predstava za javnost, Radončić je eksplicitan da je to ”spin i glupost”.

”Mislim da sam toliko informisan da bih znao da su Vučić i Đukanović imali neke zajedničke poslove i da su u rodbinskim vezama. Što se tiče simuliranja sukoba mislim da je to običan spin i glupost. Vučić, kao što vidimo, ide brutalno na Crnu Goru. Čak toliko daleko da zabranjuje crnogorskim poslanicima koji su glasali za Rezoluciji o genocidu u Srebrenici da uđu u Srbiju, bez ponižavajućih pretresesa i lišavanja slobode na srbijanskoj granici. Meni se to dogodilo dok sam snimao film o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. I to je stvarno odvratno. Osim toga, ne možete biti tajni prijatelj sa nekim ko vam radi o glavi, ko vas javno čereči i od vas pravi metu”, kazao je Radončić.

”Što se tiče pitanja o rodbinskim vezama Vučića i Đukanovića preko supruga, to je klasični spin i špekulacija. Crna Gora je mala. Zna se ko se sa kime ženi ili udaje. I ko je sa kim čak i najdalji rođak. Ja sada od Vas za tako nešto prvi put čujem”, poručio je Radončić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
30.09.2021-13:33 13:33

Mini Sengej je podvala od Stazi Merkel-Rame Vucka i onog avetinjiu iz Makedonije!

prim
30.09.2021-21:18 21:18

Apsolutno ispravno! Spinovanje o posl.vezi Đukanović-Vučić ima za cilj da se Đukanović “osumnjiči” pred patriotima jer ovim drugima, SAMO ON SMETA da slome CG.
Mali Šengen je srbijanska PODVALA i alat da sve na ZB stavi pod svoju šapu. [“Ne vjeruj Danajcima (srbima) ni kad ti darove nosi]

prim
30.09.2021-21:32 21:32

Da si odgovorila na bilo koju tvrdnju iz članka, imalo bi smisla objaviti. Jer, to bi bila polemika. Ovako, tvoje bijesne tvrdnje u difamiranju nekoga , nisu poništile ni jedno slovo iz članka. Evo, to ti je razlog ! Razumiješ li sada?

Milo Vujov
01.10.2021-22:12 22:12

Vjerovatno da Đukanovic nema neke Poslovne veze sa Pickoustim,ali iole informisana Osoba u srbiji i Crnoj Gori Zna da je taj Vucic Zet Đukanovica tj.Rodbinaska Veza (Nadajmose pored velikog srbovnja da Mi i Nasa Domovina Crna Gora danas Necemo Obrsiti kao Senilni pohlepni Kralj Nikola i Crna Gora 1918.g.),2013.g.je ozenio scer Ane Đukanovic Kolarevic sestre Đukanovica,tako dase Odavno Crnogorska politika Kroji iz Biogradske Kuzine,koja Nas je Dovela do ovog Sloma Zahvaljujuci DPS-u i Đukanovicu !!