Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Radinović: Bolje planirati narednu sezonu

Stanje u turizmu proteklog jula ona ocjenjuje haotičnim

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) poručuje nadležnim organima da je neophodno mnogo bolje planirati narednu turističku sezonu, voditi računa o klimatskim promjenama koje sve više utiču na njen uspjeh, kao i o održivom razvoju koji je, barem deklarativno, strateški pravac i cilj naše države.

Milica Radinović

Iz te partije podsjećaju da su nadležni u crnogorskom turizmu mnogo puta ovog ljeta izjavljivali da je sezona za nama rekordna po broju turista, broju noćenja u registrovanom smještaju, naplati boravišne takse i mnogim drugim parametrima.

Svjetski dan turizma, koji se danas obilježava, za njih je dobra prilika da sagledaju, kako su kazali, pravo stanje stvari u Crnoj Gori kada je ta oblast u pitanju.

“Prvo, predsezona, tj. mjesec maj je u turističkom smislu bio ‘mrtav’, a u dobrom dijelu i jun. Možemo se pravdati lošim vremenskim prilikama, ali ozbiljne turističke destinacije planiraju unaprijed, suočavaju se sa izazovima i predviđaju rješenja i za vanredne situacije”, kazala je Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP-a.

Stanje u turizmu proteklog jula ona ocjenjuje haotičnim.

“Na portalima i društvenim mrežama često su objavljivane fotografije polupraznih crnogorskih plaža. Čini se da nijesmo dovoljno dobro odgovorili konkurenciji, odnosno Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj, koje su pokazale da im ova privredna grana ide mnogo bolje nego nama. Situaciju je dodatno podgrijao i spor između zakupaca plaža i građana oko cijene plažnog mobilijara, odnosno oko toga da li ležaljke i suncobrane treba plaćati nakon 17h”, navodi Radinović.

Avgust je, ocjejuje, popravio do tada, kako je kazala, potpuno posrnulu sezonu. Ona se nada da će se to i pokazati u bilansima koje rade Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Problemi koji u kontinuitetu prate turizam u Crnoj Gori, kao što su prekomjerna gradnja stanova, previsoke cijene, buka, loše saobraćajnice, gužve na putevima, vašarski karakter turizma tipičan za pojedine gradove, prisutni su i ove godine”, navodi se u saopštenju.

Tu su, dodaje, i konstantni napadi na naša prirodna bogatstva.

“Njih teško da možemo sačuvati od ‘uspješnih” biznismena, kako onih koji žele da grade hotele na pjeni od mora ili u okviru nacionalnih parkova, tako i onih koji naše rijeke izgradnjom malih hidroelektrana žele da smjeste u cijevi. Pri tome, zaboravlja se da su prirodno blago i netaknuta priroda naši glavni aduti i ključni razlozi zbog kojeg turisti dolaze u Crnu Goru”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve