Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Rad Đukanovićevog kabineta ugrožen zbog nedostatka novca

Budžet Đukanovića je četiri puta manji od njegove koleginice, predsjednice Republike Kosova Vjose Osmani i iznosi 3,5 miliona eura

Budžet službe crnogorskog predsjednika je sedam puta manji od budžeta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji iznosi 5,5 miliona eura. Budžet Đukanovića je četiri puta manji od njegove koleginice, predsjednice Republike Kosova Vjose Osmani i iznosi 3,5 miliona eura. Duplo veći budžet ima i predsjednik Republike Srbije koji, prema podacima iz Zakona o budžetu, iznosi 1,7 miliona eura, a šest puta manji od kolege iz Hrvatske Zorana Milanovića.

Budžet službe crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, koji iznosi u ovoj godini 808.483,13 eura, daleko je najmanji u poređenju sa budžetima službi njegovih kolega u regionu. Poređenja radi, budžet službe Đukanovića je sedam puta manji od budžeta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović u okviru Bosne i Hercegovine, koji je u prethodnom periodu, po dostupnim podacima revizije, dostizao i 5,5 miliona eura.

Budžet Đukanovića je četiri puta manji od njegove koleginice, predsjednice Republike Kosova Vjose Osmani i iznosi 3,5 miliona eura. Duplo veći budžet ima i predsjednik Republike Srbije koji, prema podacima iz Zakona o budžetu, iznosi 1,7 miliona eura. Novac kojim raspolaže kabinet našeg predsjednika niži je i od budžeta predsjednika Sjeverne Makedonije koji iznosi 1,2 miliona, dok budžet predsjednika Hrvatske ide i do pet miliona.

Prema podacima iz službe predsjednika, njihov budžet nije najniži samo u regionu – kada se poredi sa službama kolega, nego je najmanji budžet u državi, a u odnosu na period prije pandemije korona virusa smanjen je za čak 30%, iako se radi o organu sa ustavnim nadležnostima, jedinoj državnoj funkciji čiji se čelnik bira neposredno i prvoj instituciji po preseansu.

Istovremeno, budžet Vlade Crne Gore uvećan je za dva odsto u 2022.

“Nijednoj drugoj potrošačkoj jedinici budžet nije umanjen u tolikom procentu, a neke su čak dobile i veće iznose od ranijih. Poređenja radi, budžet Uprave za kadrove za 2022. godinu (1.449.850,26) je za 79 procenata veći od budžeta Predsjednika Crne Gore, planirani budžet Zavoda za metrologiju je 905.797,79 €, što je za 12 odsto više od našeg. Tako je i Muzički centar kao novi potprogram u budžetu Ministarstva prosvjete, nauke i sporta dobio sredstva od 1.614.174,43 ili 100 odsto više od budžeta predsjednika. I potprogram u istom ministarstvu, Filmski centar je planiran na 1.426.089,37 što je veći budžet od predsjednikovog za 76 odsto. Jedna stavka u ovom ministarstvu – unapređenje kvaliteta obrazovanja, koja je u 2021. godini iznosila 1.199.852 za 2022. godinu je povećana na 3.471.826,49 što je u odnosu na budžet predsjednika više za 330 odsto”, podaci su službe predsjednika.

Dvije trećine prihoda idu na zarade zaposlenima

Iz Kabineta ističu da sve ovo dokazuje domaćinski odnos Službe predsjednika prema opredijeljenim sredstvima, ali i nemogućnosti da obavlja svoju funkciju u punom kapacitetu sa budžetom koji iznosi u ovoj godini 808.483,13€, od čega se čak 573.839,36 eura odnosi na doprinose i zarade zaposlenih.

“Iz navedenog je više nego jasno da su sva nedostajuća sredstva izazvana okolnostima na koje nijesmo mogli uticati i direktno se odnose na ustavne nadležnosti predsjednika Crne Gore, a nedostatkom istih dovodi se u pitanje ispunjenje programa Ostvarivanje funkcije Predsjednika Crne Gore”, poručuju iz Kabineta Đukanovića.

Nije bilo novog zapošljavanja iako je trebalo

Racionalan odnos institucije Predsjednika u skladu sa ovako restriktivnim budžetom nije bio dovoljan imajući u vidu da avion kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore nije u funkciji od 27. septembra 2021. godine i nije izvjesno da će u skorijem vremenu biti na raspolaganju predsjednicima države, Skupštine i Vlade, u skladu sa uputstvom o njegovom korišćenju. Osim ovog značajnog troška, i ostali izdaci su porasli, uprkos činjenici da nije bilo novozaposlenih službenika iako je postojala saglasnost resornog ministarstva i potreba za njihovim angažovanjem.

Skoro šest miliona eura za Kabinet premijera i Generalni sekretarijat Vlade

I dok je za Službu predsjednika države opredijeljeno svega 808.483,13 eura, bivša vlast je za premijera predvidjela blizu šest miliona eura. Prema Zakonu o budžetu za 2022. godinu, Kabinetu premijera je bilo opredijeljeno 2.182.689,25 eura, a Generalnom sekretarijatu Vlade 3.750.527,11, što je ukupno 5.933.216,36 eura ili sedam puta više od budžeta Službe predsjednika u sklopu koje je i Generalni sekretarijat.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve