Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

PZP-u za tri sata od 17 osoba uplaćeno 34.000 eura

Prema nalazu vještaka, PZP tokom 2016. godine je nabavio 935 tablet računara za iznos od 103.583 eura, bilo je uplaćeno 34.000 eura kao donacija, zatim priliv iz budžeta i lokalnih samouprava

Političkoj stranci Pokret za promjene početkom avgusta 2016. godine, za tri sata, od 17 fizičkih lica uplaćeno je ukupno 34.000 eura od sredstava koja ne potiču sa bankovnih računa, navodi se u nalazu i mišljenju vještaka finansijske struke koji je pročitan juče u podgoričkom Višem sudu na suđenju Nebojši Medojeviću i još 11 osoba optuženih za pranje novca.

Proces vodi sutkinja Vesna Pean.

Prema nalazu koji potpisuju Borka Boričić i Hamid Šabović, analizom finansijske dokumentacije utvrđeno je da optuženi Momir Nikolić nije uplaćivao novac Pokretu za promjene, ali i da niko od optuženih u ovom predmetu nije njemu uplaćivao novac.

– Nijesmo evidentirali nijednu takvu transakciju od strane Nikolića, prema PZP-u, ni prema Medojeviću i okrivljenima. Kao ni obrnuto. Nijesmo našli nijednu transakciju od bilo kojeg optuženog prema Momiru Nikoliću. Nijesmo našli da je uplaćivan novac – kazao je vještak Šabović odgovarajući na pitanje optuženog Medojevića.

Poslije ove konstatacije vještaka, optuženi Medojević je predočio sudu da za postojanje krivičnog djela pranja novca nedostaje ključni dio.

– Kako smo mi optuženi da smo prali novac, a nije bilo nikakve transakcije – upitao je on.

Prema nalazu vještaka, PZP tokom 2016. godine je nabavio 935 tablet računara za iznos od 103.583 eura, bilo je uplaćeno 34.000 eura kao donacija, zatim priliv iz budžeta i lokalnih samouprava.

U nalazu se navodi i da tablet računari nijesu pravilno upisani, te da se nijesu nalazili kod Pokreta za promjene.

Međutim, odgovarajući na pitanje optuženog Medojevića, vještak Šabović je pojasnio da postoji dokaz o kupovini tableta.

– Tableti su kupljeni. Carina je plaćena i nije bila fiktivna nabavka. Postoje dokazi o nabavci tih tableta – izjavio je Šabović.

U nastavku suđenja je utvrđeno i da je u nalazu greškom navedeno da je optuženi Nikola Jovanović 2. avgusta 2016. godine uplatio 2.000 eura kao donaciju za PZP.

U nalazu se navodi i da je optuženi Momir Nikolić bio poreski obveznik jer je imao samostalnu građevinsku radnju ,,Građevinar“ u Tivtu. Dodaje se da je 6. jula 2013. prodao svoju kuću u KO Kavač, za 600.000 eura izvjesnoj N. V. i sačinjen je ugovor, te da nije prijavio promet od prodaje imovine i da je obavezan da plati 10.800 eura.

Na pitanja advokata Dražena Medojevića, branioca okrivljenog Nikolića, odgovorila je vještakinja Borka Boričić.

– Ako je Nikolić kuću gradio za sebe, on je poreski obveznik za kapitalni dobitak – navela je. Dodala je da Nikolićeva samostalna građevinska radnja nema status pravnog lica, te da je on bio obveznik za porez na dodatu vrijednost.

Advokat Medojević je dodao da je okrivljeni Nikolić naslijedio od brata 350.000 eura i da je prodao porodičnu kuću za 600.000 eura i to sve legalno.

Vještaci su pronašli i da u finansijskim knjigama PZP-a nije evidentirana kupovina „audija A6“.

Branilac Nikolića, advokat Dražen Medojević je komentarišući nalaz koji je urađen po naredbi SDT-a kazao da je ovaj dokument potvrdio sve navode odbrane.

– Nikako nijesmo mogli naći vezu između okrivljenih i krivičnog djela pranja novca koje im je stavljeno na teret. Tim nalazom su pretreseni njihovi životi, svaka transakcija, računi… što je besmisleno. Okrivljeni Momir Nikolić je 2014. godine imao svog novca milion eura od nasljeđa i prodaje kuće i od kredita kod Prve banke. Optužnicom stavljaju mu na teret da je on utajio porez od 2006. do 2011. a te su obaveze već apsolutno zastarjele. Nikako se ne može dovesti u vezu utaja poreza sa pranjem novca – kazao je advokat Medojević.

Sljedeće suđenje zakazano je za 28. septembar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve