Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

PzP – Prvo Crna Gora: Bar treba da postane čvorište pomorskog, drumskog i željezničkog saobraćaja

Iz Pokreta za promjene, imajući u vidu značaj saobraćajne infrastrukture za razvoj grada Bara, je ukazano na neophodnost sačinjavanja nove Strategije razvoja saobraćaja sa akcionim planom, koja bi bila u potpunosti kompatabilna sa novom politikom EU

Funkcioneri Pokreta za promjene na čelu sa predsjednikom Nebojšom Medojevićem, i kandidati za poslanike sa liste Prvo Crna Gora – Reforme za spas zemlje, posjetili su grad pod Rumijom i razgovarali sa građanima Bara, prezentirajući im svoj program, ukazujući na probleme i dajući konkretna rješenja kako da se prevaziđu.

Iz Pokreta za promjene, imajući u vidu značaj saobraćajne infrastrukture za razvoj grada Bara, je ukazano na neophodnost sačinjavanja nove Strategije razvoja saobraćaja sa akcionim planom, koja bi bila u potpunosti kompatabilna sa novom politikom EU.

Poručuju kako Bar treba da postane čvorište, modernog saobraćaja, pomorskog, drumskog i željezničkog.

“Zato, smatraju da hitno treba formirati multilateralnu komisiju sa Srbijom, Italijom, Mađarskom i Rumunijom za dovršetak izgradnje autoputa i željezničke infrastrukture Bar-Beograd i izraditi tehničku dokumentaciju za oba ova infrastrukturna objekta te aplicirati za finansijska sredstva iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, fondova EU, Transportne zajednice za Zapadni Balkan i međunarodnih finansijskih institucija”, navodi se u saopštenju.

Kako je Luka Bar krucijalno važna, Pokret za promjene smatra da se hitno treba izraditi studija modernizacije i restrukturiranja „Luka Bar“ AD i pronaći optimalnim model za to.

Pored navedenog Aleksandar Lekić, kandidat za poslanika na listi Pokreta za promjene – Prvo Crna Gora iz Bara ukazao na lokalne probleme i kontinuitet neodgovorne lokalne vlasti DPS-a opterećene korupcionaškim aferama u prošlosti, što je teret za ovaj razvojno vrlo perspektivan grad.

Foto: PzP
Foto: PzP

On je skrenuo pažnju i na nezavidan položaj lica sa invaliditetom kojih ima preko 11 odsto u Crnoj Gori.

„U haosu koji smo naslijedili od prethodnog režima i za koji će nam biti potrebno trostruko više snage da ga uvedemo u red, postoje i oni građani koji su uspjeli da opstanu iako nemaju ni ono što zovemo osnovnim resursom, a to su lica sa invaliditetom”, kazao je Lekić.

Kako je naveo, njihove porodice i oni sami pokazali su kako je sve moguće kad se hoće i dali nam primjer da se snagom duha pobjeđuju sve nevolje i surovosti života.

“Zato je došlo vrijeme da kao društvo prepoznamo njihovu snagu, uključimo ih u većem stepenu u društveni život, ne samo u Baru, već u cijeloj državi, i omogućimo njihovim radnim potencijalima da dođu do izražaja i učinimo njihov život lakšim adekvatnim socijalnim programima i pomoćima“, istakao je Lekić.

Aida Kurpejović, kandidatkinja za poslanicu na listi Pokreta za promjene istakla je značaj valorizacije turističkih potencijala Bara, prije svega Maljevika a znajući da je Bar grad simbol suživota ljudi različitih nacija i vjera, istakla je da složna i ujedinjena multivjerska i multietnička Crna Gora koja sa sebe odbacuje tešku balast vještački izazvanih podjela, šovinizma, istorijskog revizionizma, turbo folk nacionalizma – je ona Crna Gora na čije će se jedinstvo i multikulturalnost ugledati ne samo Zapadni Balkan, već i Evropska unija.

“Takvu slobodnu, građansku Crnu Goru izgradiće novi ekonomski reformski program koji nudi POKRET ZA PROMJENE – PRVO CRNA GORA, jer ekonomski ojačan građanin, ne upire prstom u drugačijeg”, istakla je Kurpejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve