Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Pukovnik Radulović u Sofiji: Saradnja sa Frontex-om ima poseban značaj za Crnu Goru u razvoju vojne povezanosti i mobilnosti

Glavna tema konferencije bila je ''Regionalna vojna povezanost i vojna mobilnost kao vrhunac partnerstva na Balkanu – istraživanje inovativnih načina za integraciju i saradnju''

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović učestvovao je na 16. konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja („Balkan CHODs Conference“) u Sofiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Glavna tema konferencije, kako su naveli, bila je „Regionalna vojna povezanost i vojna mobilnost kao vrhunac partnerstva na Balkanu – istraživanje inovativnih načina za integraciju i saradnju“.

Pukovnik Radulović je naglasio važnost učešća u međunarodnim i regionalnim vježbama i obuci, posebno imajući u vidu širok spektar savremenih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavaju zemlje Evrope i regiona.

“Saradnja sa institucijama i agencijama Evropske unije, poput Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), ima poseban značaj za Crnu Goru u razvoju vojne povezanosti i mobilnosti. Crna Gora ulaže kontinuirane napore za pojednostavljenje procedura i unaprjeđenje infrastrukture na nacionalnom nivou, kako bi se obezbijedio brži protok i razmještaj vojnog osoblja i opreme.
Regionalne inicijative, poput Foruma načelnika generalštabova balkanskih zemalja, predstavljaju značajan i efikasan mehanizam za promociju i realizaciju međunarodnih i regionalnih projekata, što posljedično vodi jačanju regionalne saradnje i integracija”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve