Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Prvi britansko-crnogorski ekonomski dijalog početkom naredne godine

Susret sa šeficom britanske diplomatije Tras, Radulović je ocijenio izuzetno važnim za jačanje političkog dijaloga i snaženje ukupne bilateralne saradnje, budući da je Crna Gora posvećena razvoju odnosa sa tom zemljom, kao jednim od najvažnijih aktera na međunarodnoj političkoj sceni i saveznicom u okviru NATO-a

Sastanak ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Londonu bio je prilika za susret crnogorskog šefa diplomatije sa Elizabet Tras, državnom sekretarkom za vanjske, Komonvelt i razvojne poslove i ministarkom za žene i ravnopravnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Susret sa šeficom britanske diplomatije Tras, Radulović je ocijenio izuzetno važnim za jačanje političkog dijaloga i snaženje ukupne bilateralne saradnje, budući da je Crna Gora posvećena razvoju odnosa sa tom zemljom, kao jednim od najvažnijih aktera na međunarodnoj političkoj sceni i saveznicom u okviru NATO-a.

Na sastanku je posebno razmotrena mogućnost snaženja ekonomske saradnje, prvenstveno po pitanju infrastrukturnih projekata i obnovljivih izvora energije.

Susreti sa britanskim zvaničnicima uključili su i razgovore sa trgovinskim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Martinom Vikersom i izvršnim direktorom britanske izvozne kreditne agencije Luisom Tajlorom.

Tom prilikom iskazan je interes za jačanjem saradnje u oblasti ekonomije i većim prisustvom britanskih investitora, te istaknuto da je pokrenta inicijativa za održavanje Ekonomskog dijaloga između dvije zemlje u prvom kvartalu 2022.

Ministar Radulović je pozdravio odluku premijera Borisa Džonsona o imenovanju novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, što je kako je naglašeno na sastanku – potvrda zainteresovanosti te zemlje da realizuje investicije u Crnoj Gori sa naglaskom na infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije, kao i osnivanju regionalne banke za zeleni razvoj.

On je istakao da je, uprkos izlasku iz EU, evidentna jasna opredijeljenost UK ka saradnji. Dokaz te namjere, kako je kazao, jeste predlog britanske strane za potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, kojim bi se definisali okviri budućih odnosa u ovoj oblasti. U tom smislu, šef crnogorske diplomatije izrazio je očekivanje da će Sporazum biti usaglašen i potpisan u što skorijem roku.

Takođe, posebno je istaknut značaj saradnje sa Upravom prihoda i carine UK koja je fokusirana na istrage krijumčarenja cigareta i narkotika, te konstatovano da su na ovom polju postignuti izuzetni rezultati.

Izvršni direktor britanske izvozne kreditne agencije Luis Tajlor naveo je da na raspolaganju za investiranje u CG imaju fond od milijardu eura, te je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve