Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Protest ispred Vlade zbog ”temeljnog ugovora” sa SS: Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana

Okupljeni nose transparente poput “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a ad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”…

Više stotina građana okupilo se danas ispred zgade Vlade u znak  protesta povodom najave premijera Dritana Abazovića da će se Vlada u četvrtak izjasniti o tekstu ”temeljnog ugovora” sa takozvanom Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), poznatom kao svetosavska sekta (SS).

Okupljeni su nosili transparente “Srbija proždire Crnu Goru, biće borba neprestana”, “Ne Otvorenom Balkanu”, “Ne Temeljnom ugovoru”, “Abazoviću, zakonom si nam oteo crkve, a sad temeljnim ugovorom hoćeš da nam uzmeš postojanje i dušu”…

Sa druge strane, transparentima poručuju i – “Da – EU”.

Sa razglasa su se puštale patriotske pjesme koje su građani u glas pjevali.

Prisutni na protestu nosili su crnogorske zastave, kape…

Zeković: Albance i Crnogorce krase najbolji odnosi

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Pokreta “21. maj”, Aleksandar Saša Zeković, kazao je da je ovo okupljanje “u znak protesta zbog namjere Vlade Crne Gore da sa jednom vjerskoj zajednicom potpiše ugovor kojim se ozbiljno narušava naša prošlost, sadašnjost i budućnost”.

“Naša poruka je jasna ovakav tekst tzv. temeljnog ugovora štetan je po sve građane i građanke Crne Gore. Iz Podgorice večeras šaljemo svih građanima poruku ljubavi i poštovanja, zato neka se zavijore sve naše zastave i zajednički pozdravimo i otjepavjmo hiumnu naše Domovine mile”, poručio je on.

Podsjetio je da je danas Dan borca.

“Na današnji dan, 1941. donijeta je odluka da se sabotaža i diverzija pređe na opšte narodni ustanak. Slava i zahvalnost svima koji su položili živote u borbi proitiv okupatora. Ako neko na Balkanu zna što znači borba za slobodu onda to znaju naši prijatelji, naša braća Albanci. Kao narod koji i preživio i pobijedio aparthejd pozivamo ih u pomoć. Za odbranu i pobjedu građanske, sekularne i demokratske Crne Gore potrebnio su svi, uključujući i našu albansku braću”, naglasio je Zeković.

Prema njegovim riječima, najbolji crnoogorsko-albanski odnosi nijesu od juče. Oni su, ističe, tradicionalnio još od Petrovića Njegoša.

“Albanci u Crnoj Gori su uvijek su bili lojalni i vjerni svojoj državi Crnoj Gori što su naročito pokazali 2006. i 2017. kada je Crna Gora bila na vododjelnici. Kada je umro kralj Nikola, u egzilu, na kućama, u Malesiji, Albanci su istakli crnogorsko obilježje žalosti, crni barjak a stariji Albanci su kralja lelekali onako kako se to čini prema najmilijima i najrođenijima. Albanci su naši istorijski i tradicionali saborci i vazda na strani Crne Gore. Do pojave Dritana Abazovića, Crna Gora među Albancima nikada nije imala Rahmana Morinu”, kazao je Zeković.

Gjokaj: Albanci će uvijek sa ostalim građanima braniti Crnu Goru, o zajedničkoj budućnosti da se odlučuje u Crnoj Gori

Okupljenima se obratio Husein Gjokaj, izvršni direktor Pokreta za Tuzi, poručujući da mu je čast biti dio skupa, onih “koji ste slavili 21. maja 2006 godine”.

“Tu sam sa vama kao građanin Crne Gore, kao Albanac koji sa vama dijeli brigu o budućnosti naše države. Brigu koja je opravdana jer pojedini naši političari izgleda da ne cijene dovoljno ni državu a ni našu spremnost da odbranimo tekovine 21. maja i Belvedera”, istakao je on.

Poručio je, kako kaže, svima onima koji” žele da pogaze sve što je nama sveto kažemo – ne”.

“Ne svima onima koji tajno, a i javno pregovaraju u Beogradu o sudbini naše države”, naglasio je Gjokaj.

Prenio je poruku svojih sunarodnika koji, kako kaže, baštine vrijednosti 21. maja “da ćemo zajedno sa svim građanima Crne Gore još jednom po ko zna koji put čvrsto stati na odbrani Crne Gore i poručim, da o našoj zajedničkoj budućnosti se odlučuje u Crnoj Gori”.

Borančić: Vlada da umjesto mitomanije konačno podari evropsku budućnost

Ammar Borančić, portparol Liberalne partije Crne Gore i odbornik u barskom parlamentu, kazao je okupljnima da su “uvijek onamo đe i treba da se bude, uz Crnu Goru i na ispravnoj strani, koliko god bilo teško i gorko biti uz istinu i pravdu, ali to je usud Crne Gore koja nikada ništa nije mogla lako i bez muke”.

“Mislili smo da smo rušenjem Vlade Krivokapić-Abazović konačno vratili Crnu Goru u okvire građanke, sekularne i evropske države, međutim, ovih dana nam nova Vlada ponovo podmeće kukavičje jaje iz kojeg svi dobro znamo sta će da se izlegne. Ugovorom sa Crkvom Srbije jasno se želi stvoriti država u državi, i ne iznenađuje što to želi crkva koja to ne skriva, ali je neshvatljivo da je to namjera i države odnosno njene Vlade. Sekularna država mora da garantuje ista prava svim vjerskim zajednicama, u skladu sa Ustavom,pa Crnogorska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva trebaju i moraju da imaju jednak položaj a ne povlašten na bilo koji način”, poručio je on.

Po mitomaniji, dodaje, u zvaničnom aktu Vlada priznaje nekakav kontinuitet SPC od 1219. godine, iako ona zvanično postoji od 1920. godine.

“Toliko daleko nije otišla čak ni srbijanska radikalna vlast nego se ipak držala istorijskih činjenica. Ukoliko Vlada ne odustane od ovakve sulude namjere i ne čuje glas građana, budite uvjereni da je samo pitanje dana do kada će ona trajati i kažem vam da će veoma dobro, glasno i jasno čuti nas glas”, naglasio je Borančić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se očigledno želi prisiliti da igra po notama koje neko drugi svira a “zaboravljaju da Crna Gora to nije radila ni pred mnogo većima, pa neće ni sad”.

“Crna Gora neće i ne smije da bude broš i značkica, ukras na nečijem reveru, ukras kojim će da se hvali kao nekom egzotičnom davno nestalom vrstom, kako nas ovih dana i nazivaju njihovi plaćeni takozvani istoričari i duhovnjaci. To je stara zamisao koja seže i vijek unazad, napraviti od Crne Gore poligon za svoj militarizam i isprobavanje suludih politka, rezervat koji će da ograde i da nas tuku na granici ako krenemo izvan njega, a mi da im se zahvaljujemo. E pa neće tako moći”, ističe Borančić.

Poručuje da više nije pitanje ni nacije ni religije ni partije ni politike, ovo je, kaže, pitanje civilizacijskih dostignuća i razlika, pitanje vijeka u kojem živimo, pitanje života i dostojanstva.

“Mi danas branimo pravo svih da budu jednaki i pravo svakog čovjeka da sjutra živi u slobodi i miru, jer nam je jasno kako završava ova mitomanija, posebno kad ima potporu države. Zato ćemo je na vrijeme zaustaviti. Pozivamo Vladu da nam umjesto ove mitomanije konačno podari evropsku budućnost”, kazao je Borančić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pješivac
05.07.2022-00:03 00:03

Nešto ne vidjoh ni jednog člana DPS-a a ne daj Bože poslanika na protestu noćas.

Nešto su rano pošli spavat noćas izgleda po zadatku.