Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Propali pregovori lidera, Front ostaje u bojkotu

Demokratski front ostaje pri nepromijenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrješenje aktuelne krize. Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić ostavši u ubjedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese, i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati – navedeno je u saopštenju DF-a.

I treći sastanak predstavnika parlamentarne većine, koji je juče održan u Skupštini sa ciljem prevazilaženja aktuelne političke krize u zemlji, završen je bez bilo kakvog dogovora budući da Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Demos i dalje insistiraju na izboru nove vlade, dok se preostali politički subjekti zalažu isključivo za rekonstrukciju postojeće.

– Volio bih da mogu da saopštim optimizam za ovaj sastanak, ali ne mogu. Opcije su izbor nove ili rekonstrukcija postojeće Vlade. Najviše je onih koji se zalažu za rekonstrukciju, ali ima i političkih subjekata koji su za izbor nove vlade. Mi smo danas u statusu kvo, a to ne donosi dobro ni vladi ni građanima – saopštio je nakon sastanka koji je trajao svega sat i po predstavnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

On je pojasnio da se za izbor nove vlade zalažu DF, SNP i Demos, dok je za ostale prihvatljiva samo rekonstrukcija.

– Nadam se da će u danima pred nama predstavnici najvećih subjekata razgovarati i pokušati da približe stavove. Izvjesno je da smo svi nezadovoljni radom Vlade na čijem čelu je premijer Zdravko Krivokapić. Niko od ove vladajuće većine nije rekao da tu ne bi ništa dirao. Kad imate takve stavove onda je jasno da ćemo morati da promijenimo nešto – rekao je Danilović, istučući i kako se UCG zalaže za rekonstrukciju Vlade.

NEMA VOLJE ZA IZBORE

Danilović navodi i da Crna Gora u ovom trenutku nije spremna na nove izbore, ali i da su oni neminovni ukoliko ovakva situacija potraje.

– Danas nijesmo napravili korak naprijed, ali siguran sam da ćemo taj korak napraviti. Da li će to biti rekonstrukcija ili nova vlada vidjećemo. Ukoliko bi ovaj status kvo potrajao dugo, onda to vodi izborima voljnim ili nevoljnim – naveo je Danilović.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević nijesu željeli da daju izjave za medije nakon jučerašnjeg sastanka, ali je iz tog političkog saveza kasnije saopšteno kako na sastanku nije došlo do dogovora o razrješenju parlamentarne i krize u Vladi zbog, kako su naveli, isključivosti premijera Zdravka Krivokapića i lidera Demokrata Alekse Bečića.

– Demokratski front ostaje pri nepromijenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrješenje aktuelne krize. Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić ostavši u ubjedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese, i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati – navedeno je u saopštenju DF-a.

Dva izvora Pobjede koja su prisustvovala sastanku tvrde da neće biti novih pregovora unutar vlasti, što je indirektno potvrdio i domaćin sastanka, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović navodeći da su mogući bilateralni razgovori najjačih stranaka parlamentarne većine. Na potezu je DF koji planira bojkot parlamenta do daljneg, a potom i proteste protiv Vlade koju su izglasali u parlamentu.

BOJKOT DF-A DO DALJNJEG

Izvori Pobjede koji su prisustvovali sastanku tvrde da su Demokrate odbile svaku priču o novoj vladi po Dontovom sistemu, zalažući se za ,,kozmetičku rekonstrukciju“ u kojoj bi se najviše pitao premijer Krivokapić čime je zatvorena bilo kakva mogućnost da lideri DF-a uđu u Vladu.

I Prava Crna Gora se, kako je nakon sastanka objasnio njen lider Marko Milačić, zalaže za rekonstrukciju Vlade Zdravka Krivokapića.

Milačić je pojasnio i da trenutno veći problem postoji u okviru parlamentarne većine, nego Vlade, zbog čega je sve pozicione partije pozvao da uđu u proces postizanja kompromisa i da, kako je rekao, konačno prestanu sa dječjim igrama.

– Ne mogu da shvatim da ne postoji želja za kompromisom. Ako imamo podijeljene stavove, prosto mi je neshvatljivo da se ne želi ni ući u proces razgovora kako bi izgledala ta rekonstruisana Vlada. To pokazuje da ne postoji želja za kompromisom – istakao je Milačić.

Protiv rušenja aktuelne Vlade je i Građanski pokret Ura, čiji poslanik Miloš Konatar poručuje da bilo ko u Skupštini može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, ali i da Ura neće biti partner u tome.

– Svi moraju imati jasan stav kada je u pitanju poštovanje sporazuma od 8. septembra. Vladu možemo unaprijediti poštujuci principe iz tog sporazuma. Vlada, po nama, mora zadržati nestranački karakter – naglasio je Konatar.

On je kazao i da niko od učesnika sastanka nije pominjao mogućnost protesta ili bilo kakvih aktivnosti koje nijesu vezane za rad Skupštine.

Demokrate: Mandić jedino želi da obori Vladu

Jedina želja predsjednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića je obaranje aktuelne Vlade i vlasti, te destabilizacija političkih prilika, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Zato je, kako su kazali, i danas odbio kompromisno rješenje između dvije krajnosti – njega i Vlade, koje je nudilo više učesnika na sastanku, a to je da se u dogovoru sa Vladom radi na rekonstrukciji i jačanju postojeće 42. Vlade Crne Gore.

Ocijenili su da Mandić ,,nikako ne može da prežali pobjedu koju smo ostvarili 30. avgusta“, samo zbog toga što je bio posljednji na izbornoj listi, te da nastavlja da radi ,,ono što nije prestajao od prvog dana formiranja ove vlasti“.

– Naravno, iako od prvog dana radi na rušenju Vlade, iako konstantno ucjenjuje, podmeće, napada, kritikuje, fabrikuje, ne odriče se gospodin Mandić zavidnog dijela funkcija i pozicija u vlasti, već ih svakim danom uvećava. Politička ‘dosljednost’ je njemu uvijek bila jača strana – naveli su iz Demokrata.

Poručili su da u toj partiji partnera za tako nešto nikada neće imati.

– Tako da svu odgovornost za dalje političke procese imaju gospoda Mandić, Đukanović i Vučić – zaključuje se u saopštenju.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Propali pregovori lidera, Front ostaje u bojkotu – CG Vijesti
20.07.2021-07:27 07:27

[…] Aktuelno […]

Vahid
20.07.2021-08:22 08:22

Vidji Kneza kako je naucio slomljeni Levak da salta desnom rukom po telefonu- micite se vise stara balafurdijo da vas vise ne gledamo i te bijele glave dosadili ste i stolicama vise!!!