Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Proglas građana i građanki: Namjera Vlade da sa SPC potpiše ugovor – akt nacionalne izdaje

Namjera predstavljenog teksta ugovora je, kako je ocijenjeno, da se predstavi da je Crnu Goru “stvorila i održala SPC koja na taj način polaže pravo na njeno gotovo kompletno istorijsko i duhovno nasljeđe uključujući i pravo da usmjerava i njen dalji sveukupni razvoj”.

Iskazujemo odlučno i oštro protivljenje namjeri Vlade Crne Gore da sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) potpiše predstavljeni ugovor o takozvanom definisanju međusobnih odnosa, navodi se u tekstu Proglasa građana i građanki Crne Gore koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora.

“Taj čin bi za sve nas, dolje potpisane, predstavljao akt nacionalne izdaje jer ono što je navedeno u tekstu navodno usaglašenog ugovora prevazilazi sve što je od istinskog interesa i značaja za stvarni, svakodnevni, život vjernika i svještenstva jedne vjerske zajednice i predstavlja ozbiljnu manipulaciju koja može trajno narušiti političke, građanske i međuetničke odnose u Crnoj Gori”, ističe se u proglasu koji je potpisalo preko 6.000 građana i građanki Crne Gore.

Namjera predstavljenog teksta ugovora je, kako je ocijenjeno, da se predstavi da je Crnu Goru “stvorila i održala SPC koja na taj način polaže pravo na njeno gotovo kompletno istorijsko i duhovno nasljeđe uključujući i pravo da usmjerava i njen dalji sveukupni razvoj”.

“Smatramo da Vlada Crne Gore ne smije pristati na ovakvo tretiranje istorije jer se radi o provjerljivim falsifikatima sa namjerom da je cjelokupna crnogorska tradicija srpska. Namjera ove i prethodne Vlade u potpunosti (raz)otkriva da motiv litija “Ne damo svetinje” nije bio odbrana vjerskih prava i sloboda nego klerikalizacija i potčinjavanje Crne Gore interesima jedne vjerske zajednice i države Srbije. Zbog udvorništa režimu predsjednika Aleksandra Vučića, Vlada Crne Gore daje SPC prava koja joj ne priznaje ni matična država Srbija – pravni kontinuitet od 1220. godine, iako joj ga Srbija priznaje tek od 1836. godine”, navodi se u tekstu Proglasa građana i građanki Crne Gore.

Umjesto da se, dodaju, konkretnim ugovorom, država Crna Gora postavi “kao zaštitnik sekularnog poretka, što joj je u dužnosti po Ustavu ove zemlje, ona se prilagođava željama SPC i imerijalistiučkim ciljevima države Srbije”, koja na, ocijenjeno je u tekstu proglasa, perfidan način pokušava da sebi prisvoji milenijume hrišćanstva na ovom prostoru.

“Podržavamo Vladu Crne Gore da sa svim vjerskim zajednicama zaključi samo one ugovore kojima će se otkloniti svaki vid eventualne diskriminacije i unaprijediti vjerske slobode. Zadatak Vlade nije da narušava građanski mir, slogu i međuetničke odnose, niti da falsifikate i manipulacije utvrđuje i proglašava za istorijske činjenice. Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da se posveti evropskoj budućnosti Crne Gore i jednom za uvijek da odustane od vjerske agende”, zaključuje se u tekstu Proglasa građana i građanki Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
06.07.2022-20:42 20:42

Sami smo krivi SRUSIMO VLADU i na izbore!