Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Profesor Mitar Magovčević podnio ostavku u Građanskom pokretu URA

Odbor za prosvetu u stranci u kojem sam bio formalno određen nikada se nije sastao, a gospođa Božena Jelušić je u ime nas, sva pitanja iz te sfere, kao glas razuma, sama donosila. Tako vezano za donošenje zakona za izbor direktora i davanje mišljenje o izboru direktora, da Školski odbor daje mišljenje o kandidatu je njen prijedlog

Profesor Mitar Magovčević iz Nikšića saopštio je da danas podnosi ostavku u članstvu u Građanskom pokretu URA zbog, kako je kazao, prvenstveno svog položaja u stranci i diskriminatorskog odnosa kao jednog profesora.

On u izjavi dostavljenoj CdM-u tvrdi da prednost u stranci su imali nesvršeni studenti, veterinari, privrednici, srednjoškolci…

“Odbor za prosvetu u stranci u kojem sam bio formalno određen nikada se nije sastao, a gospođa Božena Jelušić je u ime nas, sva pitanja iz te sfere, kao glas razuma, sama donosila. Tako vezano za donošenje zakona za izbor direktora i davanje mišljenje o izboru direktora, da Školski odbor daje mišljenje o kandidatu je njen prijedlog. Poznato je da su predstavnici u mnogim školama Školskog odbora bili iz redova DPS-a što je bila nerazumna odluka isto kao i vezano za Nastavničko vijeće jer je 30 godina DPS u školama zapošljavao svoj kadar. U mnogim školama izglasanje ovog amadmana stvorilo je zabune u primjeni i stvorilo raskole u kolektivima”, navodi Magovčević.

Takođe, kaže da se pred lokalne izbore u Nikšiću se nudio u stranci da iznese podatke vezane za dešavanja u prosvjeti, mahinacije tadašnjeg ministra Šehovića ali rukovodstvo stranke se odlučilo za plišanu kampanju u kojem su se iznosili nebitni podaci i rezultat takve kampanje bio je jedan dobijeni odbornik na izborima u opštini Nikšić.

“I umjesto da podnesu ostavke poslije toga rezultata isto rukovodstvo je nastavilo da vodi stranku u gradu… Na državnom nivou svjedoci smo da je napravljen veliki programski zaokret, od opozicionog djelovanja koje je bilo prije izbora usmjereno protiv DPS-a, došlo se poslije izvjesnog vremena do bliskih odnosa u političkom djelovanju sa DPS-om i njihovim satelitima, a da pri tome članovi GP URA prije izbora ne mogu doći do zasluženih položaja u svojim strukama, a sa druge strane manje sposobne kolege iz drugih partija dolaze do visokih položaja. Na sve ovo sam ja skretao pažnju, slao mejlove u stranci i u Podgorici i Nikšiću ali bez nekih odgovora, tražio prijem ali uzalud, kontaktirao ranije  Adžića i Đurovića koji je iz mog kraja ali bez neke povratne informacije”, piše u saopštenju Magovčevića dosatvljenomCdM-u.

On tvrdi da ga je Filip Adžić me zvao prije i poslije izbora u Nikšiću, govorio kako u onoj bivšoj vladi i u Ministarstvu prosvjete nemaju nikakav uticaj, sada od kako je na novoj poziciji nije više bio dostupan, a izbora više nema?

Takođe, dodaje on, nova dešavanja na državnim nivou, kao što je veza sa DPS-om i njegovim satelitima, neprimjerene izjave poslanice Zoronić da su Crnogorci sa kraljem Nikolom u Balkanskim ratovima počinili genocid, a da se ne osvrne na 500. godišnju, prije toga, vladavinu Otomanske imperije i te genocidne vladavine koja je mogla prouzrokovati i ta dešavanja i kasnija, ali u 21. vijeku da se poslanik jedne građanske partije bavi time i iznosi paušalne istorijske podatke i osude u građanskoj Crnoj Gori u ovom vremenu podjela, a sa druge strane nije naišao na kritike ni članstva i partije kojoj pripada, odlučio se za ovaj korak.

“Ono što je prelilo čašu jeste i to što su poslanici stranke kojoj sam pripadao glasali za kandidate u Skupštini Crne Gore za Sudski savjet koji su bili bliski u svom radu i djelovanju DPS-u i na taj način bi opstruirali donošenju važnih odluka kako u Sudskom savjetu tako i u izboru sudija i nastavku procesuranja ljudi iz kriminalnog miljea povezanog sa bivšom vlašću. Ja sam pisao mejlove i upozoravao Adžića i Đurovića ali oni su samo pregledali moje poruke a poslanici su glasali za gospodina Vučinića kao kandidata iz reda tzv. uglednih pravnika za izbor sudija za Sudski savjet”, laže Magovčević.

Pored toga, istakao je on, najnovija dešavanja oko proglašavanja opštine Zeta za samostalnu opštinu u vremenu kada su raspisani lokalni izbori za opštinu Podgorica, čiji su građani Zete pripadali do sinoć, pravnim nasiljem su istjerani iz opštine Podgorica mimo svoje volje u ovom trenutku, da bi izbornim konstrukcijama kao većinsko stanovništvo jednog naroda rasteretilo drugi politički blok u Podgorici i tako imao kakvu takvu šansu da očuva vlast koju su činili svih ovih 30 godina na način kako su ranije radili, a protiv čega smo se borili na izborima 30. avgusta 2020. godine.

“Zbog svega navedenog ne želim da pripadam više ovoj partiji kao njen član jer ova činjenja ili nečinjenja će biti predmet preispitivanja kako naroda tako i istorije, a ja smatram da sam još na vrijeme da kažem da sam izašao iz svega toga na vrijeme, istina trebao sam i ranije prije izbora vlade sa DPS-om… Želim vam dalji uspjeh u radu kako ste vi to zamislili samo bez mene u saradnji sa DPS-om koji nije doživio rekonstrukciju i transformaciju”, zaključio je Magovčević.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
19.08.2022-09:33 09:33

Pi od čojeka, a još veće Pi od partije URA.