Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

PROFESIONALAC: Očajnički pokušaj kotorskog udbaša da izbjegne odgovornost za stravično djelo koje je počinio

Koliko je pokušaj kotorskog udbaša neprincipijelan, najbolje govori činjenica da su istog dana kada je Vukšić otkrio podatke partnerske službe sa najvećim stepenom tajnosti, u Višem tužilaštvu u Podgorici, upravo po prijavi Dejana Vukšića, saslušani urednik portala „Aktuelno“ i bivši direktor ANB zbog objavljivanja tajnih podataka. A tajni podaci koje je objavio portal „Aktuelno“ su „imena službenika Agencije“. Tačnije imena trojice Vukšićevih špijuna.

Patriota koji je postao simbol borbe protiv okupacije izdajničko-destruktivnog režima, crnogorskoj javnosti poznat pod pseudonimom Profesionalac, na radost hiljada čitalaca portala Aktuelno ponovo je počeo da piše.

Profesionalac se u dvadesettrećem pismu koje je poslao na adresu portala Aktuelno osvrnuo na postupke v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića koji je spreman na sve da bi izbjegao smjenu i zakonske posljedice svojih nedjela. Takođe piše i o njegovim dvostrukim aršinima.

Dvadesettreće otvoreno pismo ”Profesionalca” prenosimo u cjelosti:

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, Dejan Vukšić je objavljivanjem imena operativaca partnerske službe i njenih tajnih podataka nanio nemjerljivu štetu toj službi, ali i čitavom NATO savezu čiji su oni dio. Vukšić je na ovaj način stotinama obavještajaca NATO država angažovanih širom svijeta poljuljao povjerenje koje imaju u svoje službe primoravši ih da se zapitaju da li njihovi nadređeni sklapanjem saveza sa nesigurnim partnerima ugrožavaju njihovu bezbjednost.

Dio NATO-a su i operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer je ona takođe dio kolektivnog sistema bezbjednosti i djeluje pod pokroviteljstvom Alijanse u cilju realizacije zajedničkih interesa. Dakle, objavljivanjem imena operativaca ANB i dekonspirisanjem njenih aktivnosti, što radi od prvog dana kada je postavljen na mjesto njenog prvog čovjeka, Dejan Vukšić je posredno takođe ugrozio operativce NATO-a i dekonspirisao međunarodne tajne podatke, s obzirom da se značajan dio aktivnosti ANB realizuje u saradnji sa Alijansom.

Naime, Vukšić je odmah po dolasku u medijima objavio imena i funkcije čelnih ljudi Agencije, što je inače tajni podatak koji ne znaju ni članovi njihovih porodica. Nakon toga je na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost, dakle u istom sastavu kao i u petak, iznio podatke o operativnim aktivnostima Agencije iz prethodnog perioda, od kojih su mnoge bile realizovane u saradnji sa partnerskim službama iz NATO-a ili po njihovim nalozima. Vukšić je isti sastav upoznao i sa konkretnim saznanjima Agencije o inkriminisanim aktivonstima pojedinih članova Odbora koji su dovođeni u vezu sa ruskim obavještajnim službama, međunarodnim kriminalnim organizacijama ili ekstremističkim djelovanjem. Sve to mu nije bilo dovoljno, nego je saopštio i imena operativaca koji su te aktivnosti realizovali, čime je direktno ugrozio njihovu bezbjednost, ali i dekonspirisao aktivnosti Agencije i međunarodnih partnera iz zemalja članica NATO-a.

Kao i u slučaju sa operativcima stranih službi, Vukšić je na ovaj način uskratio svaku mogućnost operativnog angažmana pomenutih operativca ANB u inostranstvu, ali i bitno ograničio njihove aktivnosti u našoj zemlji. Osim toga, ugrozio je njihove privatne živote, budući da ni operativci ANB, kao ni oni iz partnerskih službi koje je Vukšić otkrio, nikad više ne mogu ni privatno boraviti u inostranstvu a da ne budu pod budnom pratnjom, a možda i „težim mjerama“ ruskih službi.

Svoje činjenje Vukšić je opravdao navodnim nezakonitim aktivnostima koje su ti operativci sprovodili u ranijem periodu, iako je, bar za sada, sud o njihovoj nezakonitosti donio samo on, budući da organi čija je ustavna nadležnost da o tome odlučuju još nijesu ni imali priliku da zauzmu bilo kakav stav. Ali sve i da jesu bile nezakonite, to ne opravdava dekonspirisanje operativaca, aktivnosti i interesa Agencije za nacionalnu bezbjednost i međunarodnih partnera iz NATO saveza pred licima koja se povezuju sa protivničkim obavještajnim službama.

Možda je Vukšić po istom principu i u petak prosudio da su operativci partnerske službe radili nezakonito, pa je odlučio da Odbor upozna i sa njihovim imenima i aktivnostima.

A nakon toga, na sramotan način, pokušava da se opravda optužujući svoje saradnike, iako ni jedna informacija iz Agencije ne može izaći bez njegovog verifikovanja i potpisa. A i da može, valjda je iskusnom advokatu i bivšem sudiji jasno da svoju odgovornost ne može umanjiti krijući se iza saradnika, jer je za njihov rad u svakom slučaju odgovoran on kao starješina organa. Ali ne samo po principu objektivne odgovornosti, nego i personalne, budući da te saradnike, sve do jednog, nije birao niko drugi osim njega nakon što je one prethodne po hitnom postupku otpustio. Štaviše, njegovi saradnici su ga upozorili da ne čini to što je naumio. Da li nakon interne istrage koju je najavio namjerava i njih da otpusti i njihova imena proslijedi bliskim medijima?

Očigledno se radi o očajničkom pokušaju Vukšića da izbjegne odgovornost za stravično djelo koje je počinio. A o moralnosti ovakvog postupka i pokušaja da za svoja nedjela optuži drugoga, suvišno je govoriti.

Koliko je pokušaj kotorskog udbaša neprincipijelan, najbolje govori činjenica da su istog dana kada je Vukšić otkrio podatke partnerske službe sa najvećim stepenom tajnosti, u Višem tužilaštvu u Podgorici, upravo po prijavi Dejana Vukšića, saslušani urednik portala „Aktuelno“ i bivši direktor ANB zbog objavljivanja tajnih podataka. A tajni podaci koje je objavio portal „Aktuelno“ su „imena službenika Agencije“. Tačnije imena trojice Vukšićevih špijuna.

Prvo, imena službenika Agencije nijesu tajna. Ona se nalaze na zdravstvenim knjižicama, računima u bankama, Fondu PIO, školskim dnevnicima njihove djece i brojnim drugim mjestima i zbog toga nije odgovarala ni jedna medicinska sestra, bankarska službenica ni učiteljica.

Ali je tajni podatak koji službenik se nalazi na kojem radnom mjestu i na kojim je poslovima angažovan, a to je upravo ono što je objavio jedan Vukšiću bliski dnevni list, doduše kao informaciju od izvora, ali sasvim slučajno u sklopu njegovog intervjua datog prvih dana po dolasku na funkciju. Zašto gospodine Vukšiću istu takvu prijavu nijeste podnijeli protiv tog dnevnog lista?

Pogotovo su tajni podaci, i to međunarodni, ovi koje ste objavili na posljednjoj sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost. Da li ćete i protiv sebe podnijeti krivičnu prijavu ili ćete na neki drugi način tražiti da se utvrdi Vaša odgovornost?

PROFESIONALAC

Na linkovima u nastavku možete pročitati tekstove Profesionalca koje smo do sad objavili:

PROFESIONALAC: Krivokapića nije briga za odavanje podataka, prioritet mu je da Vukšić ostane direktor ANB-a

PROFESIONALAC: Da li je Krivokapić naumio da odgovornost svali na nekog od službenika ANB-a i poslanike?

PROFESIONALAC: Vukšić i pored upozorenja insistirao da se tajni podaci dostave Odboru!

EKSKLUZIVNO Profesionalac od sjutra ponovo na portalu Aktuelno!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crna Gora: Profesionalac otkriva kriminalne radnje direktora Agencije za nacionalnu bezbednost - Balkan Affairs
31.03.2021-18:04 18:04

[…] PROFESIONALAC: Očajnički pokušaj kotorskog udbaša da izbjegne odgovornost za stravično djelo ko… […]

Ha20
02.04.2021-11:49 11:49

Ajde mudracu majke ti objasni nam sta si htio da nam porucis sa ovim tvojim komentarom ?????