Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Profeosorica Kankaraš povukla podršku platformi Crno na bijelo: Bila sam samo dio predizbornog marketinga

Kako je objavila na Facebook-u to je učinila iz više razloga, a jedan od njih se odnosi na Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Harfistkinja i profesorica harfe Milica Kankaraš, povukla je danas potpis podrške platformi „Crno na bijelo“. Kako je objavila na Facebook-u to je učinila iz više razloga, a jedan od njih se odnosi na Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Ne mogu da podržim poslanicu koja jedno misli, a drugo radi. Božena Jelušić je otvoreno rekla da je protiv usvjanja novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da treba ocijeniti ustavnost istog, ali je glasala za usvajanje tog zakona, kao da je bila prisiljena ili ucijenjena da to uradi”, napisala je ona na Facebook-u.

Ovakva izjava i ponašanje su indikator, dodaje, da u parlamentu i dalje nema mjesta za slobodoumne ljude već se traži partijska disciplina kakvu je i DPS sa svojim satelitima sprovodio do prošle godine.

“Ne podržavam ni to što je taj Zakon izglasan u gluvo doba noći, bez prethodno sprovedenih javnih rasprava koje su normalna pojava u demokratskom društvu. Pod javnom raspravom podrazumijevam mjesto na kom se razmjenjuju različita mišljenja da bi se došlo do najboljeg rješenja“, istakla je Kankaraš na svom Facebook profilu.

Ona je navela da je kao član „Crno na bijelo“ željela da pomogne da se, kako kaže, katastrofalno stanje u prosvjeti riješi.

„Pored već postojećih problema, došle su pandemija i neefikasnost policije i nadležnih inspekcija da se sprovode mjere za suzbijanje zaraze. Jedna od posljedica toga je razvoj anksioznosti, asocijalnosti, depresivnosti kod đece i mladih, a ta psihička stanja su kod adolescenata plodno tlo za formiranje ovisnosti od alkohola i psihoaktivnih supstanci. Očekivala sam da će ljudi koji obavljaju funkcije u prosvjeti i zdravstvu iz koalicije ʼCrno na bijeloʼ prepoznati ovu opasnost i da će jedan od prvih poteza resornog Ministarstva biti da pozove najbolje dječije psihologe za izradu makar osnovnih smjernica koje mi profesori treba da učinimo sastavnim dijelom školskog programa”, navela je Kankaraš.

Napomenula da posebnu pažnju treba posvetiti đacima čiji su roditelji ili bliski rođaci zaposleni u zdravstvu, jer ova đeca trpe stravičnu psihičku torturu zbog neizvjesnosti zdravlja njihovih bližnjih.

“Sada su psiholozi najpotrebniji u prosvjeti! Već mjesecima pokušavam da skrenem pažnju na to da je neophodna strategija za očuvanje mentalnog zdravlja mladih tokom i nakon pandemije, ali izgleda da sam ja bila samo dio nekog predizbornog marketinga i ništa više“, kazala je on.

Kankaraš navodi da kao kulturni radnik apsolutno ne podržava što je Ministarstvo kulture svedeno na, prema njenim riječima, „neki sekretarijat koji neće prije marta imati rukovodioca zbog neke prespore skupštinske procedure“.

„Sve razvijene države već uveliko rade na tome da se kultura u doba pandemije koliko god je moguće sačuva, ali ni nova vlast ne razumije značaj kulture. Nisu u stanju da shvate zašto je Čerčil, kada je upitan zašto ne ukine finansiranje umjetnosti i preusmjeri novac u oružje, odgovorio: ʼPa za šta se mi onda borimo?ʼ On je znao da bi evenutalna pobjeda u ratu bila besmislena da je žrtvovana kultura. Ali, u Crnoj Gori je potpuni nemar prema kulturi– normalna pojava“, smatra ona.

Kankaraš kaže da je i za vrijeme vladavine DPS-a bila na političkoj margini jer nie željela da podržim devastaciju prirode i međunarodnu rasprodaju naših resursa.

„I platila sam cijenu svoje slobode tako što sam bila spriječena da budem ravnopravni član Simfonijskog orkestra, iako sam ispunjavala sve zakonske uslove za taj posao. Vraćam se toj političkoj margini i povlačim potpis podrške jer vidim da sam bila samo dio vašeg predizbornog marketinga“, poručila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Banjaluka
10.01.2021-20:01 20:01

Sve vam Srecno-zdravo veselo bilo tebi tvojoj familiji prijateljmai rodbini drugarima!! Ponos i Cast si nocas donijela CRNOJ GORI pocelo je da URA Zlikovce Bahate Crnogorske micemo i da ih smjestimo tamo dje im je MJESTO !

Crnogorka
10.01.2021-20:13 20:13

Sestro nocas si mi donijela srecu ti si donijela srecu cast Cijeloj CRNOJ GORI ne das podrsku Bahatom zlu Crnogorskom koji se nije javljao zadnjih 70 godina !

Ctrl
10.01.2021-21:01 21:01

Bravo na ispravnoj odluci.

Mina
10.01.2021-23:39 23:39

Dostojanstveno.Damski.Ponosno.Crnogorski.
Divna ste i čista duša.Imate stav i karakter.Sigurno da Vam je mjesto u simfonijskom orkestru.Nadam se da će nesporazum biti prevazidjen.Srećno!