Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Pripreme premijera za osnivanje stranke u toku: Spajić će biti lider, očekuju podršku CDU Angele Merkel

Izvori Pobjede tvrde da će Spajić, uz Krivokapićevu podršku, partiju pokušati da profiliše kao prozapadnu sa osloncem na SPC po uzoru na demohrićanske stranke Evrope i da im u tome pomaže visokopozicionirani član Hrišanskodemokratske unije Njemačke (CDU) Angele Merkel.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najozbiljniji je kandidat za lidera Demohrišćanske stranke premijera Zdravka Krivokapića. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, pripreme za osnivanje partije, čije formiranje je trebalo da bude objelodanjeno krajem avgusta, su usporene zbog negativnih stavova Dritana Abazovića i Alekse Bečića.

“Čeka se pogodan momenat jer su ključni koalicioni partneri URA i Demokrate koji podržavaju Vladu kazali da bi se izgubio ekspertski koncept izvršne vlasti I da bi se oslabio njen reformski kapacitet. To je bio jedan od razloga zbog kojih Krivokapić želi Spajića na čelu te partije, ali se sada projekat usporava”, rekao je izvor Pobjede koji je dobro upućen u dešavanja.

Podrška i kontakt

Izvori Pobjede tvrde da će Spajić, uz Krivokapićevu podršku, partiju pokušati da profiliše kao prozapadnu sa osloncem na SPC po uzoru na demohrićanske stranke Evrope i da im u tome pomaže visokopozicionirani član Hrišanskodemokratske unije Njemačke (CDU) Angele Merkel.

Krivokapić ima odlične odnose sa vlastima u Njemačkoj što svjedoči i podatak da je, odmah nakon formiranja Vlade, početkom februara putem video-linka razgovarao sa njemačkom kancelarkom.

Prema saznanjima Pobjede, kontakt sa visokopozicioniranim funkcionerom CDU je omogućio episkop dizeldorfski SPC Grigorije koji je na službi u Njemačkoj, a značajno je lobirao i biznismen iz Trebinja Veljko Kuštrov, koji ima dobre veze u toj ključnoj članici EU.

Krivokapić se u posljednjih nekoliko sedmica dva puta sreo sa Grigorijem. Posljednji put je to bilo u Trebinju na promociji knjige o pokojnoim mitropolitu SPC Amfilohiju gdje su bili prisutni mitropolit Joanikije kao i iguman manastira Dečani Sava Janjić koji je takođe aktivan u podršci. Episkop Grigorije je jedan od uticajnijih vladika Srpske crkve i često za sebe govori da je duhovno dijete episkopa Atanasija i mitropolita Amfilohija.

Žestoki je protivnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića a opozicioni mediji u Srbiji su objelodanili u aprilu ove godine da je, upravo po ugledu na Amfilohija, odlučan da i Srbiji predloži ,,njenog Zdravka Krivokapića“ i na taj način sruši Vučićev režim koji je ozbiljno uzdrman mnogobrojnim aferama.

Kupovina odbornika u Kotoru

Da se Krivokapić ozbiljno priprema za formiranje partije svjedoči i slučaj Kotora gdje je jedan od lidera DF-a Milan Knežević optužio ANB i njihovog direktora Dejana Vukšića da otvoreno kupuju odbornike za novu partiju. Čak pet odbornika nekadašnje koalicije ,,Za budućnost Kotora” je otkazalo poslušnost centrali a najmanje trojica se pominju kao već izvjesni novi članovi Krivokapićeve stranke.

Beogradska veza

Biznismen iz Trebinja blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi Veljko Kuštrov takođe pomaže u osnivanju partije a u javnosti je pominjan za specijalnog izaslanika ministra vanjskih poslova u Berlinu.

“Kuštrov je Krivokapiću predstavljen kao osoba sa odličnim kontaktima i vezama u Njemačkoj – državi koja je po prioritetima Vlade prvi spoljnopolitički saveznik”, rekao je izvor Pobjede iz parlamentarne većine.

Prema informacijama iz Trebinja, Kuštrov je obezbijedio za Spajića i podršku Save Mirića, igumana Manastira Tvrdoš. Mirić je inače postao javnosti poznat nakon otvorene svađe sa penzionisanim vladikom Atanasijem proljeća 2020. godine. Iguman Sava je čvrsti zagovornik crkvene hijarhije, ali se isto zalaže za nešto liberalniji pristup prema novim političkim idejama.

Procjenjuje se da bi ta podrška iz Hercegovine mogla da ojača pozicije buduće stranke I relacije sa nekim strankama u tom dijelu Bosne i Hercegovine koje su do sada bile naklonjenje liderima Demokratskog fronta. Biznismen Kuštrov, sa prebivalištem u Beogradu, nije nepozat crnogorskoj javnosti jer ga je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević povezao sa ministrom Milojkom Spajićem i to u vezi sa tajnom transakcijom od 890 miliona eura kojom je naša država emitovala obveznice.

Spajić će podršku tražiti i u Beogradu tražiti gdje ima odlične relacije sa Sinišom Malijem, ministrom finanansija u Vladi Srbije, ali i sa establišmentom u državnim finansijskim institucijama Srbije odakle je regrutovao dio svog kadra u Ministarstvu finasija.

Milojko Spajić postao je član ekspertskog tima premijera Zdravka Krivokapić, ne samo zbog stručnih referenci, već i zbog angažovanog rada na promociji interesa Srpske pravoslavne crkve i prikupljanja međunarodne podrške u borbi za zaštitu navodno ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Spajiću je inače novi episkop nikšićansko-budimljanski rođeni ujak.

Uticaj SPC

Novi ministar se potrudio da njegov angažman bude zapisan i u Vikipediji, na engleskom i srpskom jeziku, gdje je zapisano da je Spajić ,,za vreme verske krize učestvovao u lobiranju u SAD za podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu“.

Da je bio vrlo angažovan, pokazuju i elektronska dokumenta Srpsko-američke konferencije liderstva (SALC), organizacije koju su formirali američki Srbi sa ciljem podrške srpskim nacionalnim interesima, ne samo u SAD, već prvenstveno na Balkanu. Jedan od prioritetnih ciljeva SALC-a, u doba intenzivnih litijaških protesta koje je organizovala i predvodila Srpska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem, bio je da se ,,Crna Gora Mila Đukanovića“ predstavi kao država koja ljudima silom brani da praktikuju svoju pravoslavnu, svetosavsku, vjeru.

Programirano je stvarana slika da se usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ,,ugrožavaju Srbi u Crnoj Gori i njihovo pravo na slobodu“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
22.08.2021-18:04 18:04

E “nema pamitneg posla”Angela Merkel nego da “podrzi”ove dvije balege i pogani nevaljale,no nebi ni “to cudilo”Merkelova skuplja desetine hiljada migranata i daje im Njemacko drzavljanstvo da bi morali za njenu partiju glasati,dakle u Njemackoj je najmanje Njemaca,tako bi ova dva “dilbera”da dovedu sve gurbete srbijanske i daju im CG dokumenta.U pravu je onaj kreten Medojevic sve sto govori o “dvojcu bez kormilara”.