Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Pribilović: Na nekontrolisano i nezakonito zapošljavanje u preduzećima čiji je država vlasnik ili osnivač, Vlada mora dati adekvatan odgovor

Na to je Pribilović istakla da ukoliko se bilo ko do sada osmjelio da javno pokrene pitanje o nekontrolisanom i nezakonitom zapošljavanju u ovim preduzećima, takao je osinje gnijezdo

Poslanica Demokratske partije socijalista Suzana Pribilović je tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore kazala da smo svjedoci da je, nakon parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine, došlo do nekontrolisanog zapošljavanja u privrednim društvima čiji je osnivač država i u kojima država posjeduje većinski udio kapitala.

“Jedan od dokaza je i informacija Ministarstva kapitalnih investicija sa početka ovog mjeseca, koja se tiče uvećanja broja zaposlenih i povećanja troškova poslovanja u EPCG, CEDIS-u, Luci Bar, Rudniku uglja”, navela je ona.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je odgovarajući na pitanje Pribilović kazao od ukupno 21 prlvrednog drustva kojima je poslat upit, prispjelo je 12 odgovora, i to: Montecargo AD Podorica, Berza elektridne energije d.o.o. Podgorica, Željeznička infrastruktura Crne Gore, Barska plovidba AD Bar, Monte put d.o.o. Podgorica, Montenegro bonus d.o.o. Cetinje, Zeta energy d.o.o. Danilovgrad, Crnogorski operater trzista elektricne energije, Crnogorski elektroprenosni sistem, Željeznički prevoz Crne Gore, Crnogorska plovidba AD Kotor  i Marina Bar AD Bar.

“Montenegro bonus d.o.o. Cetinje, Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica i Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica su angažovali radnu snagu preko agencija za posredovanje i po tom osnovu imali troškove. Kod Montenegro bonusa d.o.o Cetinje, angazovano je ukupno pet lica preko agencija za posredovanje, a ovo privredno društvo je po osnovu njihovog angazovanja imalo troškove u ukupnom iznosu od 18.539,16 eura. Kod Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica, angažovano je ukupno 15 lica preko agencija za posredovanje, a ovo privredno društvo je po osnovu njihovog angazovanja imalo troskove u ukupnom iznosu od 11.906,31 eura. Kod Crnogorskog elektoprenosnog sistema AD Podgorica angažovano je ukupno 24 lica preko agencija za posredovanje, a ovo privredno društvo je po osnovu njihovog angazovanja imalo troskove u ukupnom iznosu od 273.043,05 eura”, rekao je Ibrahimović.

Na to je Pribilović istakla da ukoliko se bilo ko do sada osmjelio da javno pokrene pitanje o nekontrolisanom i nezakonitom zapošljavanju u ovim preduzećima, takao je osinje gnijezdo.

“Taj je od strane rukovodstva ovih preduzeća pred građanima Crne Gore zasut najprizemnijim uvredama kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu”, podvukla je ona.

Na kraju Pribilović je zaključila da je stanje u ovim privrednim društvima alarmantno, te da od premijera, koji je bio ovako ažuran kada je u pitanju Temeljni ugovor, očekuje da će preduzeti sve neophodne aktivnosti da se ovome stane na kraj u što kraćem roku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve