Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Presker: Političke proevropske snage otvorenim dijalogom da prevaziđu tenzije

Evropska legislativa ne traži ni od jedne zemlje da se stanovništvo izjašnjava po pitanju nacionalne i vjerske pripadnosti i jezika, rekao je ambasador Slovenije

Sve političke proevropski orjentisane snage treba da postignu međusobni koncenzus, sa otvorenim dijalogom, da bi Crna Gora uspješno napredovala na reformskom putu, koji zahtjeva ulazak u Evropsku uniju (EU), a koji je dobar za sve građane, kazao je ambasador Slovenije Gregor Presker. On je, u Dnevniku Televizije Crne Gore, kazao da su sa zabrinutošću pratili prošlonedjeljna dešavanja u Crnoj Gori, kada su tenzije bile podignute.

Presker je ocijenio da je dobro što nije došlo do eskalacije, uz zahvalnost građanima koji su protestovali i policijskim snagama.

Partije je pozvao na međusobni koncenzus, sa otvorenim dijalogom, i ukazao na primjer Slovenije i Hrvatske.

“Treba da se izbjegnu dalje provokacije i pokušaji dizanja tenzija”, ocijenio je Presker.

Ambasador je za TVCG kazao da bi popis stanovništa mogao biti taj slučaj, kada bi se tenzije mogle podići.

“Evropska legislativa ne traži ni od jedne zemlje da se stanovništvo izjašnjava po pitanju nacionalne i vjerske pripadnosti i jezika”, rekao je on i podsjetio na slučaj Slovenije, gdje se stanovništvo od 2002. godine ne izjašnjava o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Na pitanje, mogu li aktuelna dešavanja negativno da utiču na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, Presker je kazao da su slike iz Crne Gore zabrinule EU.

“Vjerujem da ćemo i sljedećem periodu biti svjedoci da se prevaziđu te tenzije i da se postigne otvoreni dijalog i evropske snage se dogovore kako da dovedu Crnu Goru u EU.”

Dodao je i da je Crna Gora zemlja koja je “najdalje na putu ka EU od svih ostalih kandidata”.

“U tom smislu Crna Gora bi trebala da pokaže svoj demokratski i institucionalni kapacitet i sama da prevaziđe neka pitanja. EU će podržati sve političke subjekte i aktere, koji su spremni za dijalog i koncenzus i da se prevaziđu otvorena pitanja”, poručio je ambasador.

Vjeruje, kako je rekao, da bi crnogorski politički subjekti mogli sami prevazići probleme.

Presker je poslao tri poruke:

“Prva – građani treba da podstiču vlasti da što brže napreduju ka EU putu. Građani da sa što većom kritičnošću prate medije u regionu i ne nasijedaju na provokacije. Treće, da sačuvaju Grnu Goru i njen multivjerski karakter. Tako će Crna Gora lakše i brže ući u EU.”

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve