Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Premijer rizikuje nove izbore po starim pravilima

Svi činioci tri koalicije na vlasti smatraju da izbori treba da budu posljednja opcija, s obzirom na to da izborno zakonodavstvo nije izmijenjeno, niti su pročišćeni birački spiskovi, što je bila odgovornost Vlade.

Ukoliko ne dođe do dogovora između partija unutar vladajuće većine, a onda i dogovora između većine i Vlade, odnosno parlamenta i Vlade, novi izbori biće izvjesni. Ipak, svi činioci tri koalicije na vlasti smatraju da izbori treba da budu posljednja opcija, s obzirom na to da izborno zakonodavstvo nije izmijenjeno, niti su pročišćeni birački spiskovi, što je bila odgovornost Vlade. Smatraju da je dijalog nužan jer je jasno da bi se bez prethodnog dogovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem u izbornu trku ušlo pod istim uslovima kao i ranijih godina, iako su predstavnici nekadašnje opozicije a sadašnje vlasti obećali građanima da se više nijedan izborni proces neće odigrati po pravilima koje je odredila Demokratska partija socijalista (DPS), piše Dan.

Da izbori sa nesređenim biračkim spiskovima i sa starim izbornim zakonodavstvom sigurno nisu najbolja opcija smatra i Maja Vukićević, poslanik i potpredsjednik Demokratske narodne partije. Ona vjeruje da će se dijalogom riješiti kriza i poručuje da je Demokratski front otvoren za dijalog sa Vladom kako bi se problemi koji evidentno postoje što prije riješili.

“Činjenica je da trenutno imamo krizu vlasti zbog nedostatka komunikacije na relaciji Vlada-Skupština i da veći dio parlamentarne većine ni je zadovoljan radom Vlade i odnosom prije svega premijera prema poslanicima koji su njemu i njegovim ministrima dali priliku da budu izvršna vlast. Mnogo je neispunjenih obećanja. Usudila bih se reći da je premijer zaboravio na mnoga obećanja koja je dao građanima u kampanji i da je u doeadašnjem mandatu uradio skoro sve suprotno od onoga što je obećavao”, smatra ona.

Prema njenim riječima novi izbori se pominju kao krajnja opcija, ukoliko se ova kriza ne razriješi.

“Iskreno se nadam da će doći do dijaloga. DF je otvoren za dijalog sa Vladom kako bi se problemi koji evidentno postoje što prije riješili. Izbori sa nesređenim biračkim spiskovima i sa starim izbornim zakonodavstvom sigurno nisu najbolja opcija, ali odgovornost za stanje sa spiskovima je odgovornost Vlade. Do sada ništa nije urađeno po tom pitanju” kazala je Vukićević.

Ona se nada da će doći do dijaloga kako bi se ova situacija u kojoj se nalazimo, kako smatra, zaslugom premijera i potezima koje je vukao bez dogovora sa parlamentarnom većinom, navodeći kao primjere predlog za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića i nepotpisivanje Temeljnog ugovora, što prije riješila.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković ističe da su sve oblasti života, usljed ponašanja vlasti koja ne brine za probleme građana, paralisane, pa tako i izborni sistem. Kako je kazao za Dan, sudstvo je u v.d. stanju, kao i Državno tužilaštvo, nema većine za izbor članova Sudskog savjeta, niti sudija Ustavnog suda, a nema čak ni razgovora, a kamoli dogovora sa opozicijom oko reforme izbornog zakonodavstva.

“Mislim da će vladajuća većina morati ubrzo da uvidi posljedice autistične politike i da Vlada i Skupština ne postoje da bi im neko bio predsjednik, već da bi u okviru svojih nadležnosti rješavali probleme građana. Podsjećam da smo više puta pozivali predsjednika Skupštine da pokrene neophodni dijalog sa opozicijom. Predsjednik SDP-a mu se dva puta obraćao u pisanoj formi tim povodom, iskazujući spremnost SDP-a da doprinese prevazilaženju krize, ali sa te strane nema vidljivih znakova želje za dijalogom. Uprkos njihovoj tvrdoglavosti i nerazumijevanju posljedica koje građani trpe zbog takvog ponašanja, vjerujem da će ih budući događaji prisiliti na promjenu ponašanja i da će uvidjeti da ignorisanje Ustavnih i zakonskih obaveza ne vodi nigdje”, naveo je Zeković.

I lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nedavno je kazao da je neodgovorno u ovom trenutku pričati o novim izborima s obzirom da nemamo izmijenjeno izborno zakonodavstvo.

Vujović: Priča o novim vanrednim parlamentarnim izborima neutemeljena i nerealna

“Činjenica je da je vlast smijenjena nakon 30 godina, kao i da sama tranzicija vlasti, ali i sve što nam slijedi predstavlja izazov, ali parlamentarna većina i izvršna vlast odražavaju volju građana, koja je neupitna, i samim tim nema potrebe za novim izborima”, smatra Tamara Vujović, poslanik Demokratske Crne Gore.

Po njenom mišljenju, novi izbori bi na neki način predstavljali i nepoštovanje volje građana.

“Naša obaveza je da prihvatimo odgovornost koju smo preuzeli i da u skladu sa potrebama građana radimo najbolje što možemo kako bismo dokazali da nijesmo zloupotrijebili i obezvrijedili njihov glas. Takođe, izborne reforme bi se morale realizovati prije raspisivanja izbora, i u tom smislu to potvrđuje dogovor sa kolegijuma predsjednika Skupštine da se rok za završetak rada Odboru za reformu izbornog zakonodavstva pomjeri za 31. decembar. Jedna od radnih grupa u okviru tog odbora bavi se i pitanjem biračkog spiska, a kako opozicija ne učestvuje u radu odbora, to predstavlja svojevrsnu opstrukciju, ali radne fupe nastavljaju da rade svoj posao. Sve ovo ukazuje da je priča o novim vanrednim parlamentarnim izborima neutemeljena i nerealna sa više aspekata”, kazala je Vujović.

Ona rješenje vidi u kontinuiranom dijalogu o svim prioritetnim temama.

“Moramo uvijek imati na umu da služimo građanima, da su građani prioritet i da će nam, na koncu, oni opet biti sudija. Zato tenzije i monologe moramo pretvoriti u sadržajan i kvalitetan dijalog, koji je već najavljen od strane predsjednika Skupštine, a sujetu i uskostranačke interese treba konačno podrediti potrebama društva”, poručila je Vujović.

 

 

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve