Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjednik PS NATO-a Bečiću: Demokratske vrijednosti i institucije su sidra stabilnosti i napretka

Konoli je naglasio da ''u današnjem složenom međunarodnom bezbjednosnom okruženju, ključnu ulogu igraju parlamenti i međuparlamentarna diplomatija''

Povodom jubileja – 115. godišnjice parlamentarizma, Skupštini Crne Gore i predsjedniku Aleksi Bečiću, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Džerald E. Konoli je uputio čestitku izrazivši uvjerenje da će Crna Gora i Parlamentarna skupština NATO-a nastaviti da sarađuju na planu jačanja jedinstvenog transatlantskog saveza.

Zahvalivši na prilici da se obrati Skupštini Crne Gore i time uzme učešće u obilježavanju 115. godišnjice od uvođenja parlamentarizma u našoj zemlji, predsjednik E. Konoli je naglasio da „u današnjem složenom međunarodnom bezbjednosnom okruženju, ključnu ulogu igraju parlamenti i međuparlamentarna diplomatija”.

“Parlamenti su suštinsko otjelotvorenje demokratije. Kao izabrani predstavnici naroda, predstavljamo raznolikost nacije i radimo na tome da prenesemo tu raznolikost u politike koje služe interesima nacije u cjelini. Danas, spoljni neprijatelji demokratije i domaći zagovornici liberalizma predstavljaju izazov za naše demokratske vrijednosti i institucije. Moje kolege i ja smo ovu prijetnju iskusili iz prve ruke 6. januara kada je naš parlament – Kongres Sjedinjenih Država – bio napadnut”, naveo je predsjednik E. Konoli.

Ocjenjujući da se danas demokratije nalaze na prekretnici, predsjednik E. Konoli je naglasio da je bitno ponovo se posvetiti čuvanju i odbrani demokratskih institucija, a to, kako je kazao, „moramo učiniti svi zajedno – takođe i u okviru NATO-a”.

“NATO nije samo vojni blok. On predstavlja savez zasnovan na zajedničkim demokratskim vrijednostima. Ova osnova nas čini drugačijim od ostalih vojnih saveza. A znam da je ovo osnovni razlog zašto je Crna Gora željela da se priključi NATO-u”, precizirano je u čestitki predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a.

On je poručio da će, dok NATO razmatra svoj naredni Strateški koncept, „parlamenti imati važnu priliku da pomognu da se NATO – naš veliki savez demokratija – osnaži”, te naglasio da je neophodno postarati se da taj koncept, ne samo odražava stvarnost današnjeg međunarodnog bezbjednosnog okruženja, već i da se ponovo posveti demokratskim osnovama.

“Moramo se izmjestiti van retorike i riječi i kreirati arhitekturu koja će postati centrala najboljih praksi i razmjene demokratskih odrednica. Naša Parlamentarna skupština zalaže se za jačanje ove posvećenosti zajedničkim demokratskim vrijednostima kroz uspostavljanje Centra za demokratsku otpornost u sjedištu NATO-a. Radujem se radu na tome da sa Vašim parlamentom i Vašom delegacijom pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a ovu preporuku pretvorimo u stvarnost” navedeno je u čestitki.

E. Konoli je podsjetio da crnogorski poslanici učestvuju u radu Parlamentarne skupštine NATO-a od 2002. godine – godinama prije crnogorske nezavisnosti, da su aktivno doprinosili raspravama, te dijelili „vrijedne uvide, naročito na planu tekućih izazova na Zapadnom Balkanu, ključnoj ulozi koju NATO i dalje igra u regionu kao i značaju otvorenosti NATO-a za buduće članice”.

“Crna Gora takođe značajno doprinosi NATO-u u Litvaniji ili na Kosovu. Zauzvrat, NATO pokazuje solidarnost sa Crnom Gorom kroz misije nadzora vazdušnog prostora ili podršku koju je pružio tokom pandemije”.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO- a je naglasio da je uvjeren da će doprinos jačanju jedinstvenog transatlantskog saveza dati i dalja saradnja Crne Gore i Parlamentarne skupštine.

“Naše demokratske vrijednosti i institucije su sidra stabilnosti i napretka na domaćem terenu i ključne su za odbranu međunarodnog reda zasnovanog na pravilima. Hvala Vam još jednom na pozivu i svima vama srdačno čestitam proslavu nasljeđa parlamentarizma u vašoj državi”, zaključuje se u čestitki.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve