Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Predsjednik Nove srspke demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, je u susret skupštinskoj raspravi o Prijedlogu uakona o slobodi vjerosipovijesti, koja je zakazana za 24. decembra, pozvao poslanike islamske i rimokatoličke vjere da se ne miješaju u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori. <<

Prema njegovim riječima sadržaj ovoga zakona nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se, kako tvrdi,  radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namjera

Predsjednik Nove srspke demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, je u susret skupštinskoj raspravi o Prijedlogu uakona o slobodi vjerosipovijesti, koja je zakazana za 24. decembra, pozvao poslanike islamske i rimokatoličke vjere da se ne miješaju u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

Andrija Mandić

“Demokratski front očekuje da se vjerujući poslanici islamske i rimokatoličke vjere u Skupštini CG, nakon što su potpisani temeljni Ugovor između Crne Gore i Svete stolice i Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Islamske zajednice i Vlade Crne Gore, kojima se garantuje vlasništvo nad imovinom ove dvije vjerske zajednice, neće miješati u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i da, samim tim, neće učestvovati u raspravi i glasati za predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima sadržaj ovoga zakona nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se, kako tvrdi,  radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namjera.

“Smatramo da bi njihova podrška snažno rasplamsala već opasno zagrijanu atmosferu u Crnoj Gori i očekujemo da će oni našu poruku ispravno shvatiti. Mi nikada ne bi pristali da uređujemo odnose u njihovim crkvama i vjerskim zajednicama, pa zato želimo da ovaj poziv ne dožive kao neki čin neprijateljstva, već samo kao želju da i oni imaju isti princip kad su u pitanju ovako osjetljive teme, koje nadrastaju uobičajene procedure”, tvrdi Mandić.

U DF-u očekujemo da toga dana, ukoliko Zakon o vjeroispovjesti uopšte dospije na dnevni red i ne bude povučen iz skupštinske procedure za šta se na kolegijumu Skupštine snažno zalagao šef Kluba poslanika DF-a Milutin Đukanović, u Skupštini budu svi poslanici pravoslavne vjere, pa i oni koji bojkotuju parlament.

“Toga dana po strani treba ostaviti sve ideološke razlike i pokazati vlastitu spremnost i ljudsku obavezu da se brani naša Crkva. Svakoj generaciji naših predaka je dopalo da se pokaže “ko je vjera, a ko nevjera”, pa je ovaj zakon ključni ispit naše generacije”, istakao je Mandić.

On je pozvao sve pristalice DF da 21. decembra dođu u Nikšić, na veliki crkveno-narodni sabor koji će biti organizovan u znak protesta ptrotiv predloženog zakona.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaće 24. decembra o inoviranom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojeg je u četvrtak utvrdila Vlada. Očekuje se da će za usvajanje ovog zakonskog akta glasati poslanici vladajuće koalicije. Iz Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata je saopšteno da će podržati pomenuti prijedlog zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve