Predsjednik Demokratske stranke jedinstva (DSJ) Nebojša Jušković optužio je lidera Demosa Miodraga Lekića i svog bivšeg stranačkog kolegu Radovana Asanovića da su zloupotrebljavali sredstva DSJ, falsifikovali dokumenta i ugovarali pozajmice koje nikad nijesu vraćene.

Funkcioneri DEMOS-a, foto standard.co.me

Jušković, koji je najavio krivičnu prijavu nadležnim organima za “kriminalno udruživanje”, kazao je da su Lekić i Asanović prilagali sudovima “lažiranu dokumntaciju”, kako i da su željeli da dokažu da on nije bio član predsjedništva DSJ da bi, kako ističe, “opravdali svoje malverzacije”. Predsjednik Demosa Miodrag Lekić nije odgovarao na pozive i poruke portala Standard, a Asanović je, komentarišući optužbe na njegov račun, kazao da je “Jušković sve izmislio” i da “nema stvari zbog koje u posljednjih nekoliko godina nijesu bili pred sudovima”.

Portal Standard je došao do saznanja da bi uskoro pred nadležnim organima pravni tim Demokratske stranke jedinstva, jedne od konstituenata DF-a, trebalo da pokrene postupak zbog navodnih malverzacija na relaciji DSJ – Demos u 2015. i 2016. godini. Tim povodom kontaktirali su predsjednika DSJ-a Nebojšu Juškovića, koji je kazao da je Miodrag Lekić kao lider Demosa, krajem 2015. i u 2016. godini od DSJ pozajmio ukupno 9.000 eura koje nikad nijesu vraćeni i koje bezuspješno potražuje već skoro tri godine.
Dokaz o pozajmici

“Već duže vremena pokušavam da dobijem novac koji pripada mojoj stranci, ali bezuspješno. Lekića sam više puta zvao, slao zvanična dokumenta na adresu Demosa, slao mu poruke lično, ali čovjek jednostavno neće da se javi i izbjegava bilo kakvu priču”, kazao je Jušković za Standard.

On je priložio dokument koji dokazuje da je pozajmica zvanično zavedena u stranačkoj dokumentaciji.

Dokaz o zavedenoj pozajmici

Konflikt interesa

Način na koji je došlo do izdvajanja novca iz kase DSJ za potrebe Demosa je, kako ističe, krajnje sumnjiv i najblaže rečeno predstavlja školski primjer sukoba interesa i kršenja stranačkih statuta i zakona.

“Kad sam 2018. godine tražio da se vrati pozamljeni novac, Radovan Asanović i Miodrag Lekić su sačinili podnesak na kontratužbu koju su podnijeli protiv mene. Taj podnesak sadrži navodni sporazum Demosa i DSJ iz 2015. godine, koji je čisti falsifikat (priložen u donjem djelu teksta)”, rekao je Jušković.

Dokument DSJ

Na osnovu dokumentacije koju je priložio Standardu evidentno je da je Asanović 29. aprila 2015. godine izabran u predsjedništvo Demosa, da bi nakon toga potpisao ugovor o pozajmici u svojstvu predsjednika DSJ.

“Asanović je, dakle, potpisao ugovor o pozajmici maltene sam sa sobom. On kao navodni predsjednik DSJ odobrava pozajmicu za Demos gdje je član predsjedništva, nalazi se na njihovoj izbornoj listi i nosilac je liste Demosa u Beranama. To je klasično kršenje statuta DSJ ali i kršenje zakona i evidentni sukob interesa! Pri tom se Asanović lažno predstavljao kao predsjednik DSJ jer na tu funkciju nikad nije izabran na stranačkim organima”, rekao  je Jušković.

Jušković

Nepostojeći domen i broj telefona

Na pitanje Standarda na osnovu čega se Asanović predstavljao kao predsjednik DSJ-a, Jušković navodi:

“Nakon smrti tadašnjeg predsjednika DSJ Zorana Žižića, Asanović je preuzeo mjesto V.D. predsjedavajućeg predsjedništva stranke kao najstariji član, čisto formalno samo do izbora novog predsjednika. Međutim, on je falsifikovao dokumentaciju, samoinicijativno uzeo pečat stranke i predstavio kao da je izabran na stranačkim organima iako sjednica za izbor predsjednika nikad nije održana. Ja sam zakonito na strančkim organima izabran za predsjednika 4. maja 2015. što je evidentirano u MUP-u u junu 2016. godine. Tada je iz stranke isključen Asanović, ali je nastavio da prilaže falsifikovana dokumenta da bi osporio moj izbor, što smo mi uredno prijavili državnim organima”, rekao je Jušković.

Rješenje MUP-a

On ističe da su od tada Lekić i Asanović pokušavali sve da ospore njegov izbor da bi sakrili malverzacije.

“Asanović je čak falsifikovao Poslovnik o radu skupstine DSJ na osnovu kojeg je želio da dokaže da sam nezakonito izabran. Ali zamislite apsurd – na tom dokumentu koji je navodno iz 2006. godine u gornjem desnom uglu nalazi se domen .me, a svi znamo da je taj domen počeo da se koristi tek u septembru 2007. godine. Tu je čak i broj telefona koji je u upotrebu ušao tek 2014. godine. Da ovo nije teško krivično djelo bilo bi smiješno. Išli su toliko daleko da su pokušali da dokažu da čak nijesam ni bio član DSJ od 2013. godine, ali putni nalozi koje sam priložio sudu su to osporili”, rekao je Jušković.

Sporan dokument zbog domena u desnom uglu

Ističe da je sve presude koje je sud donio u korist Asanovića i samim tim Lekića, bazirao na dva falsifikovana dokumenta – poslovniku o radu skupštine DSJ iz 2006. i sporazumu o saradnji Demosa i DSJ iz 2015. godine.

Dokument

Nepotizam

Jušković je kazao da je 2015. i 2016. godine Asanović sa glavnog računa DSJ prebacio 46.000 na račun Beranskog DSJ. Pri tom je, kako ističe Jušković, podigao 45.000 u gotovini.

“Zašto je podizao novac u gotovini neka izvlači zaključak kakav ko želi, ali samo je jedno jasno – da niko ne zna gdje je taj novac, moguće je da je iskorišćen za finansiranje Demosa. Znam da je Asanović na ženin račun prebacio 13.000 eura, a kad je slučaj dospio do tužilaštva kazao je da je ona sekretar stranke. Dokle sve to ide pokazuje i podatak da je Asanović 2016. sina zaposlio na mjesto potpredsjednika opštinskog odbora Berane”, rekao je Jušković.

Ugovor o djelu između Asanovića i njegovog sina

Dokument Ministarstva javne uprave iz juna ove godine dokazuje da je Jušković legalno izabran za predsjednika DSJ. Jušković tvrdi da će kao predsjednik stranke ispitati sve sumnjive radnje Asanovića i Lekića i da će o tome obavijestiti nadležene organe.

Dokument Ministarstva javne uprave iz juna ove godine

“Sa sigurnošću mogu da tvrdim da znam da je Lekić uzeo 9.000 eura od DSJ za što postoje dokumenti i to će morati da vrati. Što se ostalog novca tiče, time će morati da se pozabave nadležne institucije. Naš pravni tim će nadležnima prijaviti Lekića i Asanovića za kriminalno udruživanje”, rekao je Jušković.

Izvitoperio se nakon smrti Žižića

Portal Stadard kontaktirao je Asanovića povodom optužbi koje je Jušković uputio na njegov račun. Kazao nam je da je sve što govori Jušković neistina i da je to “dokazano pred sudovima više puta u posljednjih nekoliko godina”.

“Jušković ne zna šta oće i ja nemam snage da se sa njim nadgornjavam. On se nakon smrti Zorana Žižića izvitoperio i od tada ga gledam samo po sudovima. Eto prvi put čujem da traži 9.000 eura koje smo pozajmili Lekiću. Nema on nikakav dokument sve je to izmislio, on me ne interesuje uopšte”, rekao je Asanović u izjavi za Standard.

Asanović kao nosilac liste koalicije Demos – SDP u Beranama

Komentarišući Juškovićeve optužbe o finasijskim malverzacijama Asanović je kazao:

“Nema stvari zbog koje nijesmo bili po sudovima i on je sve predmete gubio. Stvarno ne znam šta više taj čovjek traži”, rekao je Asanović.

Standard je pokušao da kontaktira i lidera Demosa Miodraga Lekića, vezano za pozajmicu od 9.000 eura, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve