Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjednik Đukanović čestitao Dan državnih tužilaca Crne Gore

''Postignuća u neselektivnoj borbi na polju zaštite društva od svih vrsta kriminala, najbolja su garancija usvajanja evropskih standarda u oblasti vladavine prava, što je preduslov za progres na evropskom putu''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore, v.d. Vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„U cilju djelotvorne zaštite svih građana, sistema društvenih vrijednosti i društva u cjelini, kao i podizanja stepena pravne sigurnosti i kolektivne svijesti o kvalitetu pravde, Državno tužilaštvo, kao jedinstven i samostalan državni organ, vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti i prekršaja, na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora.

Crna Gora, koja stremi izgradnji moderne države po evropskim standardima, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u obavezi je da nastavi s naporima za ostvarivanje ravnopravnosti svih građana pred zakonom, jačajući tako njihovo povjerenje u efikasne i nepristrasne institucije sistema koje postupaju ujednačeno i objektivno, u čemu je od naročitog značaja uloga i predan rad crnogorske tužilačke organizacije. Postignuća u neselektivnoj borbi na polju zaštite društva od svih vrsta kriminala, najbolja su garancija usvajanja evropskih standarda u oblasti vladavine prava, što je preduslov za progres na evropskom putu.”, kazao je Đukanović.

”Biti nosilac tužilačke funkcije, oduvijek je privilegija, čast i prestiž, jednako koliko odgovornost, obaveza i odricanje, posebno u društvima poput crnogorskog, u kojem i ,,pokoljenja djela sude’’.

Zato valja podsjetiti da je moralni, ali i pravni imperativ slobodnog i profesionalnog postupanja svakog tužioca sadržan u normi našeg zakonodavca – da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.”, dodao je.

Koristim priliku da ponovim očekivanje da će skori demokratski, inkluzivni i odgovorni dijalog nosilaca zakonodavne vlasti iznjedriti institucionalno rješenje punog kapaciteta, odnosno otkloniti višegodišnje v.d. stanje VDT-a, jer funkcionalno i nezavisno prvosuđe u cjelini je uslov, ne samo daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracionim tokvima, nego i njenog ukupnog razvoja.

Još jednom Vam čestitam jubilej, uz najbolje želje za dalje uspjehe na dobro naše države i svih njenih građana, i upućujem srdačne pozdrave svim učesnicima na svečanosti.”, zaključio je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
01.11.2022-12:24 12:24

Aha Milo, baš si fin. Ljepota. A ovi ti u Skupptini CG sprovode likvidacuju institucije PREDSJEDNIKA CRNE GORE. Oće da oni budu Predšednici koji vode državu, a tebi će ostavit da šilješ čestitke,ka ovu otuđenom od države CG Tućilaštvu. Milo, ovo ti se zove KLASIČNI DRŽAVNI UDAR. PIPUN, KOLJENICA I MEĐED te smiču na TVOJ FINI NAČIN. MILO, ove ti čestitke u tvoje ime šilju tvoji brojni savjetnici. AKO SPAVAŠ MILO, PROBUDI SE. ZADNJA JE URINA, IZGLEDA!