Predsjednik Skupštine Ivan Brajović potpisao je danas regionalnu inicijativu – Apel za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19). Pismo predsjednicima Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i Evropske komisije Ursuli fon der Lajen uputili su predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ivan Brajović

Kako je saopšteno iz Skupštine, u pismu se između ostalog apeluje da Zapadni Balkan, koji je uvijek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, kako bi kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dio zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

“Sada su  nam, više nego ikada, potrebni solidarnost, koordinisani pristup i zajedničko djelovanje”, poručili su predsjednici parlamenata Zapadnog Balkana.

Oni su predložili da evropske institucije podrže niz konkretnih mjera, poput razmatranja mogućnosti uključivanja ovog regiona u EU+ šemu dozvole izvoza, pristupanje Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmjera, kao i mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije koronavirusa.

“Pored predloženih mjera, u ime naših parlamenata, pozdravljamo svaku vrstu pomoći koju je Evropska unija spremna staviti na raspolaganje regionu Zapadnog Balkana”, naveli su, izrazivši očekivanje da će apel imati pozitivan ishod.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve