Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjednici parlamenata sa Bečićem: Ujedinjeni možemo sve

Uz zahvalnost na izuzetnom gostoprimstvu i uz sve pohvale za uspješnost organizacije XIV Konferencije, strani zvaničnici su ocijenili da upravo ovakvi susreti i razmjene iskustava i znanja pokazuju da ''među malim državama Evrope postoje izuzetni potencijali za saradnju'', saopšteno je iz Bečićevog kabineta

U okviru pres konferencije koja je održana po okončanju radnog dijela XIV Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država, čiji je domaćin bila Skupština Crne Gore, prisutnima su se obratili gosti, visoki zvaničnici parlamenata malih evropskih država.

Uz zahvalnost na izuzetnom gostoprimstvu i uz sve pohvale za uspješnost organizacije XIV Konferencije, strani zvaničnici su ocijenili da upravo ovakvi susreti i razmjene iskustava i znanja pokazuju da „među malim državama Evrope postoje izuzetni potencijali za saradnju“, saopšteno je iz Bečićevog kabineta.

Obraćajući se u ime Predstavničkog doma Luksemburga predsjednik ovog Doma Fernand Etdžen je ocijenio da upravo ovakvi susreti i razmjene iskustava i znanja pokazuju da „među malim državama Evrope postoje izuzetni potencijali za saradnju“. On je istakao da ove zemlje, osim zajedničkih interesa, spajaju i druge važne veze.

„Smatramo da je jako važno sarađivati sa drugima, a kroz parlamentarnu diplomatiju gradimo jake mostove među našim nacionalnim parlamentima. Mi razmjenjujemo informacije i probleme sa kojima se suočavamo i time možemo pomoći jedni drugima u nalaženju potencijalnih rješenja“, naveo je Etdžen.

On je istakao da su solidarnost, prijateljstvo i povjerenje ključne komponente za jačanje saradnje naših parlamenata.

„Današnji sastanak je dokaz da imamo puno stvari koje su nam zajedničke i da moramo iskoristiti ovaj potencijal da se naš glas čuje“, kazao je Etdžen.

Da je snaga u zajedništvu saglasila se i predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou. Ona je uz pohvale organizatoru i ukazivanje na važnost tema o kojima je u okviru Konferencije govoreno, istakla da upravo zajedništvo daje prostor i snagu da se prevaziđu ,,mali, ali i veliki izazovi, posebno kao male države“.

„Iza ovog našeg okupljanja ostaje jedinstven trag za mir, demokratiju, solidarnost, bezbjednost i napredak. Još jednom da ponovim – ovo je bila unosna diskusija i radujemo se našem sledećem sastanku u Monaku“, kazala je predsjednica Demetriou.

Ističući da je počastvovana prisustvom Konferenciji, potpredsjednica Nacionalnog savjeta Monaka Brižit Bokone Paž je uputila poziv prisutnima da prisustvuju XV Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država, koja će se održati 12. i 13. juna 2022. godine u Nacionalnom savjetu Kneževine Monako.

Poslanik nacionalnog savjeta Monaka Gijom Rose je naglasio da je osim razgovora podjednako važno i konkretno djelovati, te pohvalio usvajanje zajedničke Deklaracije. Kako je kazao, naredne godine u Monaku nastojaće da opravdaju zvanje domaćina „i da pokažemo da možemo da idemo i dalje nego što je to do sada činjeno. Pokušaćemo da uradimo nešto izuzetno za 15. Konferenciju“.

Navodeći da je program Konferencije bio interesantan i relevantan, kao i zapažajući da je pandemija imala negativan uticaj na parlamentarnu diplomatiju, vršiteljka dužnosti potpredsjednice Parlamenta Islanda Brindis Haraldzdotir je istakla da je posebno raduje činjenica da je Konferencija organizovana uživo, te činjenica da je među okupljenima značajan broj upravo predsjednica. Kako je istakla, promocija rodne ravnopravnosti je kamen temeljac njihove politike.

„Sledećeg mjeseca mi na Islandu organizujemo IV Globalni forum, koji okuplja učesnike širom svijeta. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da ponovim poziv kolegama da imenuju svoje predstavnike i pošalju ih u Island sledećeg mjeseca. Još jednom zahvalna sam na toploj dobrodošlici u ovom divnom okruženju u Herceg Novom. Na kraju bih pohvalila predsjednika Aleksu Bečića i njegov tim što su veoma dobro organizovali konferenciju“, kazala je vršiteljka dužnosti potpredsjednice Parlamenta Islanda.

Ističući da je impresioniran organizacijom Konferencije i šef Delegacije San Marina Đerardo Đovanjoli istakao je da su teme o kojima se govorilo bile inspirativne i korisne, te uz zahvalnost Crnoj Gori poručio da ima podršku San Marina na evropskom putu.

„Mi shvatamo da je ova država mlada, ali da ima dobar potencijal za budućnost ka Evropi i kao predstavnik San Marina mogu da vam garantujem da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vam olakšamo taj put da uđete u EU“, Đovanjoli.

kako je saopšteno, predsjednici parlamenata i članovi delegacija, svoje utiske zabilježili i u Knjizi utisaka.

Tako je predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou napisala „Hvala vam na organizovanju odlične konferencije i na izvrsnom gostoprimstvu. Ujedinjeni se možemo na bolji način suočiti za svim izazovima – malim i velikim“.

Takođe, čestitke Skupštini, došle su i sa drugih adresa a odnose se na pohvalu Skupštini Crne Gore na sjajno organizoanoj 14. Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država.

“Bilo je dobro provesti vrijeme sa vama. Hvala vam na gostoprimstvu i kvalitetnoj diskusiji“, naveli su visoki predstavnici malih evropskih država”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pi
11.10.2021-15:43 15:43

Koliko su tek drugi visoki, kad je Ljaljo medju njima momcino ispao.