Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjednica Skupštine primila u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Kube

Predsjednica Skupštine je saopštila da postoje brojni uslovi za osnaživanje bilateralne komunikacije u više oblasti, te podsjetila da je potrebno aktivnije raditi na finalizovanju sporazuma koji su u proceduri, a koji se odnose na oblasti nauke, tehnološkog razvoja, turizma, kulture, itd.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je danas u oproštajnu posjetu Gustava Trista del Toda, nerezidentnog ambasadora Republike Kube u Crnoj Gori.

“Konstatajući da se sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Kube mogu ocijeniti prijateljskim, Đurović je iskazala žaljenje što u prethodnom periodu nije bilo veće dinamizacije odnosa između dvije zemlje”, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Ona je podsjetila da su od 2010. godine realizovane samo dvije posjete zvaničnika Crne Gore i Republike Kube, te ocijenila da bi snaženje političkog dijaloga kroz uzajamne posjete na visokom i najvišem nivou bilo od izuzetnog značaja. U tom pravcu, Đurović je iskazala nadu da će se u predstojećem periodu aktivnije raditi na intenziviranju bilateralne saradnje.

Predsjednica Skupštine je saopštila da postoje brojni uslovi za osnaživanje bilateralne komunikacije u više oblasti, te podsjetila da je potrebno aktivnije raditi na finalizovanju sporazuma koji su u proceduri, a koji se odnose na oblasti nauke, tehnološkog razvoja, turizma, kulture, itd.

Ona je ukazala i da Crna Gora i Republika Kuba imaju jako dobru saradnju u multilateralnim forumima i da ta praksa treba da se nastavi i ubuduće.

“Kada je u pitanju ekonomska saradnja, Đurović je potvrdila interes za njenim dinamiziranjem, kao i za povećanjem obima robne razmjene, te ukazala na mogućnost razmatranja konkretnih modaliteta za razvoj saradnje u oblasti poljoprivrede”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da Republika Kuba posjeduje izuzetnu reputaciju kada je riječ o medicini, predsjednica Skupštine je naglasila da je Crna Gora i dalje veoma zainteresovana za formalizovanje saradnje i razmjenu iskustava sa kubanskim zdravstvenim sistemom.

Ambasador Republike Kube u Crnoj Gori Gustavo Trista del Todo zahvalio se predsjednici Đurović na prijemu i potencirao da su Crna Gora i Republika Kuba prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja.

“Izrazivši žaljenje što zbog pandemije korona virusa nije bio u mogućnosti da posjeti našu zemlju, del Todo je istakao da su neophodni bliži kontakti između dvije države, koji će rezultirati jačanjem saradnje u brojnim oblastima, prije svega u sektoru turizma, koji je i za Crnu Goru i za Republiku Kubu od krucijalnog značaja”, saopšteno je iz Skupštine.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji, ambasador je istakao da bi bilo korisno omogućiti razmjenu skupštinskih delegacija, te uputio i poziv predsjednici Đurović da u dogledno vrijeme posjeti njegovu zemlju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
klementina
20.01.2023-23:09 23:09

Dokad ćemo gledati ovu odvratnu PODMUKLAČU.