Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Predložiće izmjene zakona koje će opštinama vratiti što je ”Evropa sad” uzela

Iz DPS najavili sistemsko rješenje, fokus će biti na sjeveru Crne Gore

DPS planira da predloži izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi se opštinama na sjeveru nadoknadio novac bez kojeg su ostali zbog programa “Evropa sad”.

To je saopšteno na pres konferenciji te stranke iz koje najavljuju aktivnosti na polju ekonomije na sjeveru Crne Gore.

Šef poslaničkog kliba DPS, Danijel Živković naglasio je da sjeverni region nije razvijen u dovoljnoj mjeri i da bi trebalo raditi na projektima koji će tome doprinijeti.

”Sada je neophodno da se pozabavimo ovim pitanjima i u susret rebalansu budžeta klub DPS će insistirati da se izdvoje sredstva za tu namjenu”, istakao je Živković.

Naveo je da je neophodno razvijati sjever Crne Gore, pokrenuti turizam i omogućiti da se razvija turistička privreda.

”Insistiraćemo kod ministra finansija, premijera da se nastavi realizacija projekata i stavili u punu funkciju autoput”, rekao je on.

Nikola Rakočević je podsjetio da ukupna globalna dešavanja i kriza utiču na Crnu Goru, a da smo mi u tom periodu imali nekompetentnu vladu i da smo javne finansije onesposobili programom “Evropa sad”.

”Imamo ideju da poboljšalo životni standard kategorija koje su ugrožene ovim programom ”, istakao je Rakočević.

Govoreći o budžetima opština, on je naveo da su oni zakinuti “Evropom sad”.

”Iako nas je smijenjena vlada ubjeđivala da neće biti posljedica sad imamo i do 45 odsto gubitaka za opštine. Amandmanima u decembru smo obezbijedili oko 15 miliona eura, ali to nije dvoljno i nije sistemsko rješenje. Zato smo predložili izmjenu zakona i time planirali da vratimo prihod koji je plan “Evropa sad” oduzeo. Tada nismo naišli na sluh tadašnje parlamentarne većine. Sad se vidi ozbiljan deficita. U saradnji sa ministrom Damjanovićem i Vladom planiramo da predložimo ovaj zamko n i sa rebalansom ga inkorporiramo u Zakon o budžetu”, rekao je Rakočević.

Plan je, kako navodi, da sve to osjete građani.

”Gubici se prije svega odnose na opštine na sjeveru. Primijetićete da DPS nije na vlasti u većini tih opština. TIm budžetima upravlja naša konkurencija, ali su građani na gubitku”, dodao je Rakočević.

Mjesta po dubini…

Odgovarajući na pitanja novinara, Živković je kazao da nema inforamcije da Demorkatski front traži funkcije po dubini u novoj Vladi.

Upitan koji su njihovi zahtjevi podsjetio je na prioritete DPS zbog kojih su podržali vladu i kazao da se oni nijesu gurkali za funkcije u izvršnoj vlasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve