Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Predizborna kampanja u Nikšiću u sjenci kontroverzi: Cijena glasa do 600 eura

Ponuđene količine novca zavise od broja članova familije i kreću se od 100 eura za jednočlano domaćinstvo do 600 i više eura za četvoročlanu porodicu. Zdravko Krivokapić je ovaj vid protivzakonitog i protivustavnog djelovanja objelodanio sopstvenom izjavom u kojoj poziva građane Nikšića da uzmu novac i glasaju za najbolje

Piše: Ana Pejović, magistar književnih nauka, antifašista i aktivista za ljudska prava i slobode 

Protivzakonito, protivustavno i nasilničko miješanje stranih država u predizbornu kampanju u Nikšiću svakim danom, sve više poprima vid agresije, kojem su neminovno izloženi i svi slobodnomisleći, građanski orjentisani i demokratski opredijeljeni stanovnici ovog grada pod Trebjesom.

Postavljanje cerada sa likom počivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je za zemnog života svima ostavio jasnu poruku na svojoj nadgrobnoj ploči na kojoj piše: „ Arhiepiskop Cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski, Egzarh sveštenog trona Pećkog 1938.2020 – Na tronu mitropolita zetskih crnogorsko primorskih.“ govori o još jednom vješto kreiranom spinu upućenom vjernicima svetosavske ideologije u vidu „amaneta“ i mitomansko-huškačke prologomene inspiratora „srpskog sveta“ sa naslovnim porukama „ Od đeda zavjet ostao kapela na Lovćenu i život za Kosovo!“ i „Pravoslavno bratstvo Stupovi – zavjetnici Tvrdoš Nikšić“.

Sinod SPC je nemušto, ali vrlo organizovano zabranio da se o ovom nadgrobnom natpisu dalje polemiše. Ćutnja i prikrivanje istine su inače „uža specijalnost“ iskustveno nenadmašne mašinerije srpskog klirikalnog vrha i njihovih izvršilaca diljem njihovih „srpskim krstom obilježenih“ teritorija. Taj krst bi trebao biti samo hrišćanski.
Epitafna poruka mitropolita Amfilohija, o čijoj semantičkoj važnosti i vizionarskoj usmjerenosti zavedeni i neizdefinisani umovi tek treba da razmišljaju, nedvosmisleno isključuje SPC iz korpusa djelovanja kroz Crnu Goru, otvarajući put ujedinjenju hrišćanskog življa u oživotvorenoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, čemu ćemo u bliskoj budućnosti biti svjedoci.

Ovome u prilog treba dodati kreiranu misteriju oko mitropolitovog olografskog (ručno pisanog) testamenta povjerenog advokatu i pravnom zastupniku Mitropolije Daliboru Kavariću, koji je nakon ozdravljenja Joanikija Mićovića od infekcije virusa Kovid-19, trebao da bude objelodanjen. Skrivanje testamenta i njegova tajanstvena poruka ostali su voljom srpske klirikalne bratije i dalje velika tajna u Crnoj Gori, ali dobro poznata Joanikiju i Sinodu SPC koji stoluje u Beogradu.

Navedene cerade, obješene bez saglasnosti stanara i nadležnih komunalnih službi, obezbijeđene kamerama i reflektorima, u Nikšiću danonoćno čuvaju nepoznata lica u crnim hamerima i drugim skuocjenim automobilima sa kojih su skinute registarske tablice. Ovaj vid zastrašivanja naroda dobio je svoju potporu dolaskom različito profilisanih „srpskih agenata“ iz Banja Luke, Trebinja, Loznice, Niša i Beograda. Boravak Vlade Mandića, Milana Nikolića, Predraga Rajića, Igora Dodika i ostalih Vučićevih i Dodikovih izvršitelja, kao i Davidovićevih najbližih saradnika, jasno ukazuje na zacrtani cilj miješanja i prekrajanja izborne volje građana Nikšića, kupovinom glasova za „srpski svet“.

Ponuđene količine novca zavise od broja članova familije i kreću se od 100 eura za jednočlano domaćinstvo do 600 i više eura za četvoročlanu porodicu. Zdravko Krivokapić je ovaj vid protivzakonitog i protivustavnog djelovanja objelodanio sopstvenom izjavom u kojoj poziva građane Nikšića da uzmu novac i glasaju za najbolje.

Ono što u Nikšiću stvara dodatnu paniku i strah među građanima je i sve učestaliji boravak vladinih i skupštinskih zvaničnika i njihov bahati pokušaj stvaranja prividne nadmoći, korišćenjem službenih automobila i ulaskom po kućama budućih glasača.

Koalicija „Za budućnost Nikšića“ je zakupila na četiri mjeseca jako atraktivne i veoma skupe lokale kao predizborne štabove unutar kojih se vrši strateški osmišljeno djelovanje „posrbljavanja Crnogoraca/ki“. U cijelom ovom procesu srpske bezbjednosne snage igraju značajnu ulogu jer su upravo iz njihove „kuhinje“ Mandić i Knežević regrutovani kao vojnici izvršitelji dugo sanjanog sna o poništavanju crnogorske suverenosti i stvaranja kolonijalne srpske teritorije.

Ono što je evidentno jeste jak otpor suverenističkih snaga u Nikšiću koji će i ovu jako prljavu, štetnu i zlonamjernu težnju „srpskog sveta“ demokratski istrpjeti i na svaku drugu provokaciju, uvredu ili nešto slično, odgovoriti istom mjerom. Pomalo me plaši ćutnja majki iz Srbije i Republike Srpske čiji sinovi iz svojih domova odlaze u drugu državu kao izvršitelji agresivnog djelovanja, sučesnici necivilizovane i ratnohuškačke horde koja jednu samostalnu, evropski orjentisanu i demokratsku državu žele obilježiti kao svoju teritoriju. Sjetite se majke, građanke Srbije i Republike Srpske, da je ovako počinjao i rat u Bosni, sjetite se žrtava i nevino prolivene krvi. Opomenite svoje sinove!

Nikšić ima svoje jako antifišističko uporište i moje najveće nade usmjerenu su u tom pravcu. Nikšić će jednom zauvijek pokazati da je taj grad tvrdi bedem odbrane svojih građana različitih vjera, od svih oblika fašizma i ekstremnog nacionalizma. Na pitanje da li me je strah odgovoriću Vam kratko „NE“ i obrazložiću da strahu nema mjesta u srcu i duši jednog patriote čiji su se preci borili, ginuli i stvarali Crnu Goru. Nije me ni strah da ću ostati bez posla. Moj posao je ljubav prema djeci i knjigama, a toga blaga Crnoj Gori ne fali. Završiću riječima Sv Petra Cetinjskog „Sve su sile slabe i ništavne spram onoga koji pravo misli.“

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve