Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

DIK zasad potvrdio tri kandidature, razmatra još četiri

Zainteresovani za poziciju predsjednika mogli su se prijaviti do 26. februara u ponoć, a građani će glasati 19. marta.

Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je do sinoć tri predsjedničke kandidature, a razmatraće još najmanje četiri.

Do ponoći, kad je istekao rok za predaju kandidatura, potvrđene su kandidature aktuelnog šefa države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

DIK bi ubrzo trebalo da odluči o juče predatim kandidaturama zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića i lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, kao i predsjednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, čiji su funkcioneri juče ponovo dostavili DIK-u potpise podrške građana.

Kandidaturu je sinoć pola sata prije ponoći predao i podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir.

Nikšićanin Željko Matijašević bio je kanadidat grupe građana. DIK-u je predao sedam potpisa podrške, nakon čega je iz tog tijela konstatovano da “prilikom predaje kandidature za predsjedničke izbore nije podnio ništa od onoga što je propisano”, te da će, ukoliko želi da učestvuje u trci za predsjednika Crne Gore, morati da za 48 sati dostavi sva potrebna dokumenta.

Vukšić i Leposavić odustali

Kandidaturu je najavio, pa odustao, Dejan Vukšić iz Demohrišćanskog pokreta. Podržao je kandidaturu Jakova Milatovića.

Potpise podrške za bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića skupljala je Grupa građana “Pravda za sve”. Posljednjeg dana za prijavu, odustalo se od kandidature.

Posmatrači iz Crne Gore biće na gotovo svim biračkim mjestima i tokom izbornog dana informisaće javnost o svim dešavanjima.

Izbore će posmatrati Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring. Pored njih, izborni proces će nadgledati i međunarodni posmatrači. Oni najavljuju da će prva zapažanja o izbornoj trci saopštiti dan nakon izbora, a konačni izvještaj predstaviće nekoliko mjeseci kasnije.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve